Oldalak

2016. január 2., szombat

Pirotechnikai attrakció

Petárdáktól volt hangos az év utolsó napja, volt tűzijáték is mindenfelé. Én nem vettem se petárdát, se tűzijátékot, ennek ellenére a lakásban sikerült egy apróbb pirotechnikai mutatványt kivitelezni. Mindezt úgy, hogy igazából nem is akartam. Volt már ilyen máskor is, akkor a konyhát borítottam lángba bravúrosan, most viszont teljesen más okozta a bajt.

Kb. másfél hónapja videorenderelés közben, amikor a processzor huzamosabb ideig 100%-on járt, egyszer csak lefagyott a számítógépem. Nagyon-nagyon régen találkoztam azzal, hogy a gép úgy megfagyott, hogy semmire sem reagált, de most igazán megbokrosodott a masina. Ekkor már éreztem, hogy valami iszonyatosan büdös, így gyorsan áramtalanítottam a rendszert. A kénköves forrásra emlékeztető szag javarészt a processzorhűtő borda felől jött, így meg voltam győződve, hogy szétégett a processzor, mert nem jól volt rajta a hűtő. De nem. Semmi nyoma égésnek. Megnéztem mindent a biztonság kedvéért, de nem találtam meg a hiba okát. Szépen portalanítottam a gépet és visszatettem mindent a helyére, majd a számítógép továbbra is zökkenőmentesen működött. Szag sehol.

Így ment ez egészen az óév utolsó napjáig, amikor megint csak volt végre időm összerakni az idén készült videókat és elindítottam a renderelést. Processzorkihasználtság az egekben, eltelt egy fél óra, kép elmegy, a számítógépen belül mintha csillagszóró hangját hallanám, az előlapon meg úgy villognak a ledek véletlenszerűen, mint a karácsonyfaizzók. Hirtelen gyors áramtalanítás, ekkor megint éreztem a szagot, szétszedtem a gépet, leszedtem a processzorhűtőt, processzornak semmi baja, még csak jele sincs annak, hogy ott lenne bármi gebasz, mégis onnan jön a szag. Ellenőriztem a memóriákat is, amikor egyszer csak megláttam, hogy az alaplap 12V-os kábelének csatlakozója (ami a processzorhűtőhöz közel helyezkedik el) igencsak elszíneződött. Ahogy megfogtam, ki is derült, hogy miért.

Megpörkölődött

Ez bizony szétégett.

Mit lehet tenni az év utolsó napján, amikor minden bolt zárva? Lehetne gépezni, játszani, de elégett ez az igen fontos kábel! Sírjunk, jajveszékeljünk, szidjunk mindent és mindenkit, hogy ilyen rútul felültettek a szopórollerre? Természetesen erről szó sincs, jó szakembernél mindig van valahol tartalék mindenből. Kihúztam a fiókot és már ott is figyelt egy másik ugyanilyen kábel, becsomagolva, bontatlanul. Ezt szakszerűen csatlakoztatva mehetett is tovább a menet. Hálát adtam a sorsnak, hogy annak idején egy véletlen folytán duplát rendeltem belőle, most nagyon jól jött. Bízom benne, hogy ez nem fogja felcsapni a füstöt, az csak a tepertőnél jó (szakértők azt mondják, akkor van kész, amikor felcsapja az első füstöt).

Most ott tartok, hogy nem merem felügyelet nélkül hagyni a számítógépemet és folyamatosan fogdosom a kábelt, hogy melegszik-e. Egyelőre nem. Bízom benne, hogy ez így is marad.

Tűz- és balesetmentes boldog új évet mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések: