Oldalak

2016. január 24., vasárnap

Ízlik, csuklik, siklik

Valahogy mostanában, miközben a különböző pürék, masszák és egyéb nyalánkságok hőmérsékletét, állagát vagy ízét ellenőrizzük, sokszor előkerül ez a mondat: "Nem fontos, hogy nekünk ízlik-e, az a lényeg, hogy a gyereknek ízljen". Érezzük mi azt, hogy az ízlik ige felszólító módja így korántsem tökéletes, s rózsás pír kerül az arcunkra, amikor magyarként fogalmunk sincs arról, hogy hogyan is mondják ezt helyesen, éppen ezért kérdeztünk meg egy szakembert, Pintér István tanár urat, magyarázná hát el, hogy hogyan is mondjuk ezt a szót felszólító módban.
Az ízlik igének (mint a csukliknak is) nincs felszólító módja. Valószínűleg azért nincs, mert nincs rá szükség. Nyilván senkit sem kell felszólítani a csuklásra, mert ezt akaratlagosan senki sem tudja produkálni, no meg egyébként is kellemetlen dolog. Hogy ízlik-e valami vagy sem, az megint nem akarat kérdése. Az általad említett mondatot én így fogalmaznám meg: "a lényeg az, hogy jó ízét érezze a gyerek" (valaminek). Ez egy kicsit nehézkes, de nem tudok jobbat. Esetleg: "a lényeg az, hogy ízletes legyen (valami) a gyereknek". Lehet, hogy van más magyarázat is - én nem tudok jobbat...  
Lehet így is: "a lényeg az, hogy jó ízűnek érezze a gyerek". Talán ez fejezi ki legjobban az eredeti mondat tartalmát. Abban – és az én mondat-kísérleteimben is – az ízlik ige nem is felszólító módban van igazán, illetve csak formailag van abban, tartalmilag nem... Lám, milyen érdekes: létezik a magyarban – és más nyelvekben is – a felszólításnak egy nem valódi, hanem csak formális módja is. Mint ahogy a kijelentő mód lehet felszólító mód is – bizonyos helyzetekben. Pl. amikor figyelmeztetően - vagy inkább fenyegetően - azt mondjuk valakinek, hogy: "most aztán befogod a szád" - nyilvánvaló, hogy erőteljesen felszólítjuk (pedig formailag kijelentő módot használunk). 
(Most jut eszembe egy harmadik ilyen típusú ige is, a siklik. Hogy ennek miért nincs felszólító módja, csak találgatni tudok. Talán azért, mert nem közvetlenül az ember siklik, hanem valamilyen eszköz, pl. szánkó, korcsolya. Ezeket meg nyilván nem lehet felszólítani.)
Tanár úrnak szívből köszönjük a magyarázatot!

Nincsenek megjegyzések: