Oldalak

2013. november 21., csütörtök

Winampvége

16 éves lehettem, amikor az MP3 formátum bekerült a köztudatba. A tömörített, kis helyet foglaló zenét hatalmas figyelem övezte, sokan vágytak egy olyan számítógépre (köztük én is), amelyik képes eredeti minőségében megszólaltatni a zenét. Hatalmas előrelépés volt a zeneszámok ilyen módon való tárolása a kazettás korszak után. Nem sokkal ezután egy WinAMP nevű programot kaptam floppylemezen, de ekkor még nem tudtam felmérni, vagy értékelni, hogy ez nekem mire is lenne jó, mivel a számítógépem egyáltalán nem volt alkalmas az MP3 fájlok lejátszására. Később, a technika fejlődésével egyre gyorsabb számítógépeket használtam, és a Winampnak igen nagy szerep jutott az életemben. Olyannyira, hogy amióta zenét hallgatok számítógépen, csak vele tettem ezt. Imádom benne a gyors keresést, imádom, hogy szépen szól és hogy különböző skinekkel lehet feldobni a kinézetét. Véleményem szerint a legjobb PC-s lejátszó, amennyiben audio vonalon vizsgálódunk. A videólejátszóját nem szerettem, soha nem is használtam, a hangfájlok viszont kivétel nélkül hozzá voltak társítva.

A Winamp utolsó verziója: 5.66

Kb. másfél éve észrevettem, hogy az addig olyan szorgosan érkező frissítések elmaradnak a szoftverhez. Legutolsó telepítésemkor is egy viszonylag régi verzió volt letölthető belőle a hivatalos weboldalról. Ma pedig villámcsapásként ért a techportálokon keresztülfutó hír, hogy 16 évvel a megjelenés után leállítják a Winamp fejlesztését. Nincs több új verzió, nincs újabb plugin, a médialejátszó, ami az életem részének tekinthető, nincs többé. Annyira nincs, hogy még a winamp.com is megszűnik létezni december 20-a után.

Természetesen alternatív forrásokból ezután is beszerezhető a Winamp és használható is mindaddig, amíg az újabb és újabb operációs rendszerekkel kompatibilitási hibák nem kezdenek el megjelenni, viszont új verzióra, hibajavításra már nem kell számítani, mivel nem lesz.

Bár a fiatalabb generációnak semmit nem mond már a Winamp név, én nagyon-nagyon sajnálom, hogy múzeumi darab lesz belőle, és hogy egy bölcs embert idézzek, "pár év és a Winamp képét is be lehet tenni a diavetítő, a kazetta és a floppy képei mellé, hogy ki emlékszik még rá". Egy korszak ért véget, pajtások, ma emiatt kizárólag lassú dalokat hallgatunk a Winampban, eképp siratván azt. Én addig használom, amíg lehet. Hűség, nosztalgia és december 20-a után már retró életérzés.

Viszlát, Winamp!

Nincsenek megjegyzések: