Oldalak

2013. október 13., vasárnap

SSD a házban!

Megmondom a frankót: sokkal előbb szerettem volna jönni ezzel a bejegyzéssel, amelyben végre lemérem az SSD sebességét a merevlemezhez képest, de a rengeteg operációsrendszer-frissítés, és a szervizcsomagok meg miegyebek hada csak mára kezdett lenyugodni, így csak most tudok mérni egy igazi leállítást, újraindítást. Igaza van minden nagyhajúnak, aki azt mondja, hogy a mérés nem lesz teljesen objektív, hiszen egy leharcolt rendszer merevlemezről való lemezolvasási sebességét és elérési idejét vetjük itt most össze egy viszonylag frissen telepített rendszerrel, azonban azt hiszem, hogy (végigolvasva több tesztet) magam is csak megerősíteni fogom azt, amit már oly sokan, oly sok helyütt. Ez pedig nem más, mint hogy egy SSD beszerzése drámaian (és itt a szó legszorosabb értelmében kell ezt venni) meg tudja lökni a rendszer teljesítményét. Ha ezt használjuk rendszerlemezként, hihetetlen dolgokat produkál a számítógépünk. Másodpercek alatt a nulláról elinduló operációs rendszer, 1 másodperc alatt betöltődő programok, villámgyors váltás az Alt-Tab-bal (akár teljes képernyőn futó játékprogramból ki az asztalra, majd onnan vissza), töltögetés és kerregés nélkül. Valóban hatalmas gyorsaságra számítottam, de ennyire talán nem gondoltam ezt komolyan. Teljes mértékben meglep, hogy mire képes ez az eszköz és hidd el: hiába olvasol róla, meg hiába tudod, hogy "gyorsabb mint a vinyó", ezt látni, sőt érezni kell.

Összehasonlító táblázatunk ím eképpen alakul:

EseményMerevlemezSSD
A rendszer huzamos használatát követő leállítás 39 mp (Kijelentkezés)
62 mp (Teljes leállás)
20 mp (Kijelentkezés)
23 mp (Teljes leállás)
A rendszer elindítása 32 mp ("Üdvözöljük!" megjelenik)
67 mp (Asztal megjelenik)
12 mp ("Üdvözöljük!" megjelenik)
15 mp (Asztal megjelenik)
Teljes elindulás
(Csevegőprogram + levelező + vírusirtó + Daemon Tools + Steam + Nvidia Control Panel + Google Drive)
4 p 5 mp (Indítástól)
2 p 58 mp (Az Asztal megjelenése után)
28 mp (Indítástól)
13 mp (Az Asztal megjelenése után)
Alkalmazások egyszerre történő elindítása
(C# fejlesztőkörnyezet + Google Chrome 4 lappal + FireFox 1 lappal + Total Commander + Corel PaintShop Pro Photo X5)
1 p 16 mp (Az utolsó (PaintShop Pro) program betöltéséig)16 mp (Az utolsó (PaintShop Pro) program betöltéséig)

Azért, hogy mindezt szemléletesen is ábrázoljam, ím egy diagram, ahol a kék sávok azt mutatják, mennyit kellett egy-egy műveletre várni merevlemez esetén, a narancs színű sávok pedig az SSD-vel történő várakozási időket szemléltetik.

Különbség a HDD és az SSD sebessége között

Megszemlélve a diagramot, jól látható, hogy minden indításkor betöltődő programmal együtt a rendszer 28 másodperc alatt üzemkész. Igazából már 15 alatt is, szóval nyugodtan lehet kattogni, de úgyis annyi ablak meg miegymás megjelenik, hogy azt a pár másodpercet már ki tudom várni. A 245 másodperces, indítástól a betöltődés végéig tartó idő helyett 28 másodperc! Ha százalékosan akarnám kifejezni, akkor az eddigi indítási időnek mintegy 11,4%-át kell csak várnom, mire a rendszer munkára fogható. A legnagyobb előny nyilván ott mutatkozik meg, ahol a merevlemez elvérzik: amikor a fejet mozgatja ("kerreg" a vincseszter), azalatt töltés nincs, csak fejmozgatás, így az rengeteg időt jelent. Mivel az SSD-ben nincs mozgó alkatrész, ezért ez is az oka, hogy gyorsabb az eszköz. Meg egy csomó minden más is (alapvetően más, gyorsabb technológia), melyekre részletesen most nem térünk ki. Csak arra, hogy mennyivel gyorsabb, ami az eddigiekből szerintem szuperül kiolvasható.

Örülök! :) Októberben karácsony, ilyen is ritkán van! :D

1 megjegyzés:

mizy írta...

Nem mindig van igaza a nagyhajunak, de ebben az esetben igen. :P (tudom nem is irtad, hogy mindenben igazam van :))
Orulok, hogy egy ilyen szep kellemes napon Karacsony lett az otthonotokban! Erzem az orromban a friss fenyo illatat, a mezeskalacsot, stb...