Oldalak

2013. augusztus 20., kedd

CoolerMaster Hyper TX3 EVO a házban

Az elmúlt hetek tikkasztó hősége bizony próbára tette szerkesztőségünk számítógépeit is. A nagy melegben üresjáratban 60-70 fokos volt számítógépem processzora, amely hőmérséklet terhelésre akár 90 fokig is felkúszott. Ezt már nem tűrhettem – nem mintha egyébként bármilyen nyoma lett volna annak, hogy a processzor ilyen hőmérsékleten jár, de a tudat és a folyamatosan 2500-as fordulaton pörgő hűtő mentálisan elpusztított már. 2010-ben bevásároltam, akkor költségkímélő okokból csak egy gyári processzorhűtő került a processzorra és márkásabb modellre azóta se volt pénzem (most sem), viszont okosba' megoldott postázással az enyém lett egy CoolerMaster Hyper TX3 EVO processzorhűtő, melyet a pillanat hevében szereltem be a számítógépházba.

Eredetileg a házhűtőhöz hasonlóan Zalman hűtőt szerettem volna a processzorra szerelni, azonban meggyőzettem, hogy a mégis megvásárolt CoolerMaster hűtő ár/érték aránya sokkal jobb annál a modellnél, mint amit én kinéztem magamnak, és azt kell mondjam, hogy így egy héttel a beszerelés után úgy gondolom, hogy néha érdemes hallgatni másokra. :)

Előtte: gyári hűtő (a videokártyáé nagyobb!)

Utána: CoolerMaster Hyper TX3 EVO

A szerelés egyáltalán nem volt nehéz, hiszen annyira kézenfekvő és egyértelmű, rajzos útmutatót mellékelnek a termetes dobozban érkező hűtőhöz, hogy el sem lehet rontani. Mivel hővezető pasztáról is gondoskodott a gyártó, ezért azt sem kellett külön vásárolni, a régi hűtő leszerelése után jöhetett az új paszta, azt követően pedig az új hűtő. Pár pattintás, pár csavarás és munkára készen állt a berendezés. Nem csak LGA1156 foglalatra, hanem azon túlmenően LGA1366/1155/1150/775 foglalatokra is jó, valamint AMD FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2 tokozású procikra is tökéletesen illeszkedik.

A gyári és az új hűtő közötti különbség tesztelését a következőképpen hajtottam végre: a processzor kb. 50%-on volt járatva egy óráig, 30 fokos szobában (hiába na, nyár van), ezt követően 5 percig a legtöbb alkalmazást kilőttem, a processzor 4-5%-os terhelésen dolgozott. Ezt követően pedig megmértem a hőmérsékleteket.

Gyári hűtő, alapjáraton (30°C a szobában)

Hyper TX3 EVO alapjáraton (30°C a szobában)

Jól látható a két hűtő közötti hőmérséklet-különbség. Amit viszont eszköz híján mérni nem tudtam, az a hangerő változása. A gyári hűtő ezeket az értékeket 2480-as percenkénti ventilátor-fordulaton produkálta, ekkor már igencsak dolgozott és volt hangja. Az új hűtőnek a fentebb vázolt értéksor 1600-as fordulaton megy, és mivel a ventilátor mérete nagyobb, mint az eredeti hűtőnél, gyakorlatilag alig van hangja. A processzorhűtő teljesen némának tűnik, a videokártya hűtése és a merevlemezek zaja az, ami most a számítógép hangját alapvetően meghatározza.

Egy monstrum - viszont súlya alig van

Minden összevetve azt hiszem, hogy nagyon jó vétel volt ez a processzorhűtő. Kb. 6.000 Ft-os árához képest bőven jól teljesít a masina, kíváncsian várom, hogy hűvösebb időszakokban hogy alakulnak a hőmérsékletek, amelyeket azóta is szorgosan nézegetek. :) Ha megkérdeznének, hogy másnak ajánlom-e ezt a hűtőt, bízvást mondanám, hogy igen! ;)

2 megjegyzés:

Johnny234 írta...

Tényleg jó "kis" hűtő ez, nekem egy Coolermaster Hyper TX3 hűtő (EVO nélkül) végzi a dolgát jóideje a gépemben, és a legmelegebb nyári napokon, a rekkenő panelhőségben is gond nélkül gátolja meg a processzor 4 magjának cseppfolyóssá hevülését. :) A saját tapasztalataim alapján nem valószínű, hogy bármi gondod lesz vele, hosszabb távon is csendes marad, nem zörög, nem csörög, nem fütyül, csak teszi szép csendben a dolgát: hűt. :)

Thozoo írta...

Örülök, hogy elküldted ezt, meg annak is, hogy ezeket írod a hűtőről, így egy kicsit nyugodtabb vagyok azért. :) Én is bízom benne, nagyon masszív darabnak tűnik, szerintem amíg ez a gépem lesz, addig csak működik. :) Talán még a következőben is... ki tudja?