Oldalak

2012. október 14., vasárnap

Digitális videovágás otthon

Sokak szembesülnek azzal a helyzettel, amikor korszerű, HD felbontású videokamerát vagy HD videózási képességekkel ellátott mobiltelefont vásárolnak, hogy szeretnének családi eseményeken, vagy csak saját szórakozásra egy kisfilmet összevágni. Ilyenkor jön a mindenféle próbálkozás: szembesülés azzal, hogy a HD-videót a számítógép csak döcögősen játssza le, vágásról szó sem lehet, nem találunk normális vágó programot... és a többi. Marad a szerkesztetlen MP4 fájl, aminek a felét át kell tekerni, mert semmitmondó részletekkel van tele.

Blogunk eme cikkében azoknak szeretnénk segíteni és tanácsot, tippeket adni, akiket érdekel a digitális videók vágása, de nem akarnak túlzottan elmerülni a részletekben, effektekben, technikai finomságokban. Mielőtt belefognánk, érdemes beszerezni két szoftvert, amelyeket szívből ajánlok. Az első a WinAVI Video Converter nevű egyszerű videó-konvertáló program, a másik pedig a Womble MPEG Video Wizard, amivel egyszerűbb vágásokat tudunk eszközölni az elkészített videón. Ha beszereztük a programokat (sajnos egyik sem ingyenes), lássuk a medvét... vagyis a videót.


Első lépésként, hogy régebbi számítógépünk ne izzadjon vért az MP4-ek kódolása közben, alakítsuk át videóinkat a WinAVI-val MPEG2 videókká. Ezzel a formátummal gyorsabb és egyszerűbb dolgozni, bár nyilvánvalóan jóval több helyet foglal el ugyanaz a filmrészlet ebben a formátumban. (Az, hogy mennyivel nő az MPG fájl az MP4-hez képest, nagyban függ attól, hogy a videó mit ábrázol. 4%-os növekedéstől egészen 450%-ig megy a skála a saját tesztvideóimnál. Ez azt jelenti, hogy egy 100 MB-os MP4 fájl 104, de akár 534 MB is lehet MPG-be átkonvertálva.) A konvertálást a WinAVI-val egyszerűen, négy lépésben végezhetjük.

1. A főmenüből válasszuk ki a Convert to MPEG menüpontot

2. Jelöljük ki azokat a fájlokat, amikkel dolgozni szeretnénk (akár többet is, ezért jó ez a program)

3. Adjuk meg, hogy melyik mappába kerüljenek a fájlok és válasszuk ki a nekünk megfelelő 720p vagy 1080p HD formátumot

4. Várjunk, amíg a konvertálás befejeződik, majd nyomjuk meg a Nagy Zöld Gombot a folyamat végén (tipp: ha nem használunk előnézetet [Enable preview], a konvertálás gyorsabban halad)

Miután megvannak az MPG kiterjesztésű fájljaink, nincs más dolgunk, mint feldolgozni őket a Womble-lel. A program elindítása után több ablakot rak a képernyőre, amelynek részei a következők:

Output ablak: itt tudjuk megnézni, hogyan fog kinézni a filmünk

Project ablak: effektek, szűrők választásához

Timeline (idővonal): ide kerülnek szépen sorban a videóink. Négy sávja van: a film,  feliratok, zene és narráció. Ez utóbbi kettőbe bármilyen szabványos hangfájlt behúzhatunk, aláfeső zene vagy szöveg lesz belőlük

A főablak: itt tudjuk a különböző ablakokat ki- és bekapcsolni

Első lépésként fogjuk meg a videóinkat (egy sima Sajátgép/Számítógép/Intéző ablakban) és húzzuk rá az idővonal első sávjára.

Videók a Timeline-on

Az output ablakban ezzel egyidejűleg megjelenik az első videónk első képkockája. A felső csúszkát mozgatva a timeline-on, a videó megfelelő részére ugorhatunk, amit az Output ablakban követhetünk nyomon. A + és - billentyűkkel nagyíthatjuk, illetve kicsinyíthetjük az idővonal beosztását.

Vonal a vágási ponton

A videónk vágásához húzzuk a csúszkát a megfelelő helyre (az Output ablakban látjuk, hogy hol is állunk a videóban), kattintsunk a vágandó fájlra és használjuk a következő billentyűkombinációkat:

  • Shift-L: a videófájl vonaltól balra eső részét levágja (ha a videó eleje nem kell)
  • Shift-R: a videófájl vonaltól jobbra eső részét levágja (ha a videó vége nem kell)
  • Ctrl-Q: a videófájl szétvágása két darabra (pl. ha két rész közé új klipet akarunk beilleszteni)

Természetesen a videófájlokat szimbolizáló sávok jobb és bal széle is megfogható, méretezhető.

Két videófájl közé különböző áttűnéseket is tehetünk, ha a Project ablak Effect fülén lévő effektekből választunk egyet és két fájl közé húzzuk:

Effekt a zölddel és rózsaszínnel jelöl videó között: a két videó így eggyé válik

Az effektek hozzáadása előtt a két videót megfelelően meg kell vágni az illesztési pontokon, mert ennek utólagos szerkesztése már csak úgy lehetséges, ha kitöröljük az effektet a videók közül (Delete gomb). Az effekt idejének megváltoztatásához kattintsunk az effektre jobb gombbal, és válasszuk a Duration... lehetőséget. Itt be tudjuk állítani, hogy hány másodpercig és hány képkocán keresztül tartson az áttűnés.

A különböző effektek kipróbálása és az időzítések beállítása után, mivel a videofájlok jobbra-balra moccannak egy kicsit az idővonalon, kihagyások (ún. gap-ek keletkeznek). Ennek ellenőrzéséhez kattintsunk az idővonal egy üres részére és válasszuk ki a Clear All Gaps lehetőséget. Képünkön a kék videófájl előtt van egy kis gap.

Gap eltávolítása

Amikor minden a helyére került, végignéztük a videónkat és mindent tökéletesnek találtunk, itt az ideje, hogy a videó végleges formátumát elkészítsük. A szoftver nevéből fakadóan főként az MPEG fájlokkal tud dolgozni, így aztán érdemes a végleges művünket is MPG formátumban elkészíteni (természetesen, ha szükséges, ezt később a Womble-lel DVD-re, AVI-ba és egyéb formátumokba tudjuk alakítani). A Timeline jobb alsó sarkában lévő piros pöttyös gombra (a felvétel jelét szimbolizálná, persze, tudom én) kell kattintanunk. Ekkor megjelenik egy ablak, amin meg kell adni, hogy hová kerüljön a végleges videófájlunk, mi legyen annak formátuma (elvileg AVI és MP4 is lehet, de ezekkel nekem mindig csak a gondom volt), majd ha egyéb szerkesztési finomságokra is vágyunk, a Template gombbal további apróságokat állíthatunk be. Nincs más dolgunk, mint hátradőlni és kivárni, amíg a program kirendereli a videót, ezt követően feltölthetjük azt a YouTube-ra, kiírhatjuk DVD-re, illetve más szoftverekben tovább dolgozhatjuk, ha ehhez szottyanna kedvünk.

Ilyen egyszerű. Remélem, sokaknak lesz sikerélménye a szoftverrel és a kezdeti nehézségek nem tántorítanak el senkit. Bármelyik szoftverrel kapcsolatban szívesen osztom meg a tapasztalataimat; ha valakinek kérdése van velük kapcsolatban, nyugodtan írjon kommentet a cikkhez.

Nincsenek megjegyzések: