Oldalak

2012. szeptember 16., vasárnap

Samsung ML-1665

Még eme elektronikus dokumentumoktól hemzsegő korban is előfordul, hogy valamely írásunkat papíron szeretnénk látni. Főként fontos ez annak (nekem), aki elméleti dolgozatokat írat és előre nyomtatott, kifinomult technikával készült műveket állít elő a számítógépén, s ennek nyomtatott változatával szeretné meglepni a tudásra áhítozó diákokat, egyszersmind emelni oktató-nevelő munkájának fényét. Mivel az OKIPage 14e enyhén szólva is széthullott a mindennapos használatban, a tintasugaras technikára való visszatérés pedig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért szerkesztőségünk egy olyan lézernyomtató után kajtatott éjt nappallá téve, lázasan, amelynek alacsony bekerülési- és üzemeltetési költsége mellé megfelelő képminőség és sebesség társul. Számomra nem várt fordulat volt, hogy egy mindezen paramétereknek megfelelő berendezést a Tesco-ban, végkiárusítás keretében, utolsó darabként sikerült elcsípni, potom 8898 Ft-os bruttó áron, amely (valljuk be, hiszen lézernyomtatóról van szó) rendkívül jó ár/érték aránynak számít. A termék pedig a Samsung ML-1665-ös printere, az egyik legkisebb otthonra szánt mono (fekete-fehér) lézernyomtató a piacon.

Samsung ML-1665

Mit kapunk a dobozban ezért az árért? Nos, benne volt a nyomtató, a nyomtatóban pedig egy toner, amely majdnem biztos, hogy nincs megtöltve úgy festékporral, mintha új tonert vennék. Ellenkező esetben, ha tényleg bírna 1500 oldalt, maximálisan meg is volnék elégedve. Ezt majd meglátjuk. Mindezek mellett kapunk még egy CD-t, amin a driver lakozik, illetve valami kizárólag Internet Explorerben megtekinthető, avíttas felhasználói kézikönyvet (és tényleg, más böngésző alatt lapozni sem lehet az elektronikus oldalakat). És kész. USB-kábel nincs: meg nem fogom érteni soha, hogy ezt a 200 Ft-os tételt miért nem hajlandóak a nyomtatók mellé csomagolni a gyártók. (Szerencsére az előző nyomtatóé tökéletesen működik ezzel is.)

A nyomtató maga egyszerű teremtés: van rajta két gomb (egy be- és kikapcsoló, valamint egy funkciótól függő), egy papírtálca és nagyjából itt el is fogyott minden, amit a berendezésről el lehet mondani.

A kezelőszervek: egyszerű, mint a faék

Nagyon izgalmas lehetőség a felső gomb, ami – ahogy a piktogram is mutatja – a monitor (aktív ablak) aktuális képét nyomtatja ki a nyomtatóra. Ezen cikk szerkesztése így néz ki a gomb lenyomásakor, papírra küldve:

Aktív ablak nyomtatva

Lakkozott fekete felületén a Samsung szerint nem tapad meg a por, ámde ez nem így van, kérem tisztelettel: bizonyíthatóan nem csak az ujjlenyomatot gyűjti a kis gép, hanem porosodik is.

Bizony porosodik: vonzza a berendezés a szöszöket

A gép belseje valami fantasztikus: gyakorlatilag alig van benne valami. Pár éve még szinte elképzelhetetlen lett volna egy ennyire kis méretű lézertechnológiás nyomtatómű. Tonerrel együtt is kong benne az üresség.

A nyomtató belülről

Dicséretes, hogy a nyomtatóra a gyártó 2 év garanciát vállal, amit a termék online regisztrációjával még 2 hónappal megtoldott, így most 26 hónapig nagy nyugalomban vagyok a nyomtató befuccsolását illetően, bár nem kap olyan szintű terhelést, hogy amiatt menne tönkre – egyelőre sokat pihen. Amikor azonban nyomtat, azt profi minőségben teszi. Itthoni használatra tökéletesen elegendő és szép a képe, a kontrasztok is szépek. Ami nagyon pozitív, hogy kétoldalas nyomtatásra is képes (nem automatikusan, hanem a lapok átforgatásával), de a vezérlőprogramja van annyira intelligens, hogy a páratlan oldalak kinyomtatása után szépen elmagyarázza, hogyan tegyük vissza a kinyomtatott papírcsomagot a papírtálcára ahhoz, hogy a hátoldalak a helyükre kerüljenek. Ezzel nálam mindenképpen piros pontot kapott a készülék: ha már nem sikerült duplex nyomtatót vásárolni (ebben az árkategóriában olyat már biztosan nem kap az ember), legalább értelmesen és okosan képes kezelni a driver a kétoldalas nyomtatási feladatokat.

Összegezve és nem bő lére eresztve azt hiszem elmondhatom, hogy maximálisan elégedett vagyok a termékkel és pár évig biztosan vele nyomtatom a dolgozataimat, a beszámolóimat és mindenemet, aminek papíron kell lennie. Ha olcsó nyomtatóra van szükségetek és bárhol láttok még ilyent (kifutó termék már), csapjatok le rá: rossz vételt egészen biztos nem csináltok vele.

Nincsenek megjegyzések: