Oldalak

2011. július 29., péntek

Macska és fotel

Az előző bejegyzésben már volt arról szó, hogy van egy félmacskánk, aki imádja a fotelt. Valamilyen oknál fogva állandóan próbálja kiszaggatni azt. Hogy miért, arra Desmond Morris "Miért csinálja...? A macska" című könyvében leltem meg a választ, melynek tanulságos részleteit osztanám meg az olvasóközönséggel, főként a macskakedvelő, vagy -tartókkal.

Miért szaggatja ki a macska kedvenc fotelünk huzatát?

E kérdésre rendszerint az a válasz, hogy élesíti a karmát. Igaz, de nem úgy, ahogyan a legtöbben gondolnák. A közhiedelem szerint a macska akképpen feni meg tompa karmait, mint a hentes az életlen kést. A valóságban azonban lehántja karmairól az elöregedett, kopott szaruréteget, s kibontja alóla vadonatúj, villogó fegyvereit. Inkább a kígyó vedléséhez, semmint egy konyhakés élezéséhez hasonlítható a folyamat. [...] Hátsó lábaival nem végez ilyen erőteljes "fenőmozdulatokat" a macska, hanem a fogával hántja le a karmok vásott burkát.

A mancs edzésének fontos szerepe van a karmok behúzását és kimeresztését végző szerv erősítésében is, ami elengedhetetlen a macska számára a zsákmányszerzéshez, a párviadalhoz és a mászáshoz.

A harmadik szerep, amelyre kevesen gondolnánk, a fotel megjelölése. Az állat mellső talpvánkosaiban illatmirigyek találhatók, melyeket a macska erősen a tépdesett huzathoz dörzsöl. A ritmikus fenőmozdulatok – bal mancs, jobb mancs – illatanyagot préselnek a szövet felületére, és be is dörgölik, mintegy a macska névjegyével látva el a bútort. Ezzel magyarázható, miért éppen kedvenc fotelünket részesíti előnyben az állat. Reagál a gazda testének kipárolgására, s hozzáteszi a magáét.


A könyv egyébként igen érdekes és ugyanakkor szórakoztató, sok mindent megtudhatunk belőle a macskákról. Letölthető ide kattintva

Grizzli dobálja magát

Nincsenek megjegyzések: