Oldalak

2011. július 4., hétfő

Chrome vagy Firefox?

Nagy a dilemma.

Be kell látni, hogy a Firefox 4 egy hihetetlenül erőforrásigényes alkalmazás lett, ami porig rombolta bennem a Firefox-ról a 3.x verziókkal kialakult képet. A memóriafoglalása is horribilis pár oldal betöltése után, és ezen nem sokat javított a Firefox 5 megjelenése sem. Felmerült bennem egy operációs rendszer újratelepítés után, hogy elsődleges böngészőként a Google Chrome-ot fogom használni, ami valóban egy letisztult, sallangoktól mentes böngésző még mindig, így a 12-es verzió esetében is. Egész nyáron tesztelni fogom.

Valóban jó a Chrome puritánsága a Firefox után? Azt kell mondjam: igen. Bár eleinte nagyon hiányoznak a különböző kiegészítők (főleg a gesztúrák, amelyek segítségével az egér jobb gombját lenyomva és úgy rajzolva tudunk különböző funkciókat megvalósítani az eszköztár nyomkodása helyett időközben rájöttem, hogy vannak gesztúrák, meg számos más kiegészítő, szóval ezt visszavonom), azonban ezt pár nap alatt teljesen meg lehet szokni. Főleg talán azért is, mert a Firefox frissítési ütemének és a havonta megjelenő új verzióknak köszönhetően a kiegészítők pár napig (néha egy hétig) nem kompatibilisek az új verzióval, viszont dicséretes, hogy ezeket a Firefox automatikusan ellenőrzi, és amikor újra elérhető a megfelelő verzió, automatikusan bekapcsolja azt.

Ránézésre semmi sincs a Chrome-ban: amikor elindul, láthatunk egy vissza, egy előre, egy frissítés gombot, egy címsort, meg egy villáskulcsot, ami alatt a beállítások lapulnak. Itt véget is ér a dolog, legalábbis ami a küllemet illeti. Nincsen a Firefoxban megszokott könyvjelző-sáv, de ezt természetesen a beállításoknál külön bekapcsolhatjuk. Ami hátrány, hogy nekem többszöri próbálkozásra sem importálta át a Firefox-ból a könyvjelzőket, azokat úgy kellett egyesével beírnom. (Szerencsére nem volt belőle sok.) Ha nem lennék olyan kényelmes, nem is kellene a könyvjelző-sáv, hiszen a címsorba a keresett oldal pár betűjét beírva automatikusan jönnek a találatok, így a gyakran látogatott oldalakat egy billentyű lenyomásával már tölthetjük is be. Ügyes megoldás.

Egyelőre tehát tesztelés alatt áll az "új böngésző", megkapta a számítógépemen az alapértelmezett internetböngésző státuszt. Talán csak az újdonsága miatt, talán csak a letisztult, egyszerű felület miatt sokkalta gyorsabbnak tűnik a Firefoxnál, kényelmes használni. Ami rendkívül pozitív, hogy bárhol egy linkre kattintok (pl. e-mailben, alkalmazásokban) már töltődik is a böngésző, kevesebb, mint egy másodperc alatt megjelenik, sokszor az oldallal együtt (ez persze sávszélesség-függő dolog is). Ahogy egy cimbora fogalmazott: tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés. És valóban. A Google Chrome-ot ezzel lehet a legjobban jellemezni.


Chrome-ra fel!

2 megjegyzés:

mizy írta...

Mondjuk az amit irtal relativ. Nekem Firefox 5 meg mindig kevesebb eroforrast eszik, mint a Chrome ugyanazon oldalakkal. Nagyjabol 14db tabot hasznalok fixen, ezeket Chromeba gyorsan atpakoltam, es kb. 1,5x annyi ramot evett, mint a kedves versenytars Tuzesroka.
Mindket bongeszo 64 bites, es a legfrissebb kiadas.

Thozoo írta...

Nekem szerintem még soha nem volt 14 fül nyitva, ezért lehet, hogy más a memóriafoglalás. Az írottak valóban relatív dolgok: én ezt most így látom, ezt találom jónak. Nekem is a legfrissebb kiadások vannak fent a gépen.