Oldalak

2011. április 10., vasárnap

Hogyan fejlesszük 20 oldalas szakdolgozatunkat 40 oldalassá 3 nap alatt?

Aki már írt életében szakdolgozatot, az tudja, hogy micsoda elmét próbáló kihívásról van szó és milyen vészesen tudnak közeledni a határidők a végleges ellenőrzést és köttetést illetően. Az alábbiakban saját szakdolgozatfejlesztő technikámat szeretném megosztani az érintettekkel, jelesül arra a kérdésre keressük a választ, hogy hogyan fejlesszük 20 oldalas szakdolgozatunkat 40 oldalassá egy hosszú hétvége alatt? A válasz egyszerű:

Péntek
Semmiképpen se keljünk fel korán! A kipihent elme fontos ahhoz, hogy maradandót alkossunk. Ébredés után ne azzal kezdjük, hogy rögtön hozzáfogunk az elmét próbáló feladathoz, mert agysejtjeink egy pillanat alatt feladják a küzdelmet. Fordítsunk megfelelő időt a kávézásra, valamint arra, hogy a gőzölgő kávé kavargatása mellett átgondoljuk: miről is fogunk írni? Ez pár perc elteltével az élet nagy kérdéseinek elemzésébe torkollik, valamint a tejszínhab által formált alakzatok is felkelthetik érdeklődésünket egy ilyen korai órán; bátran engedjük, hogy gondolataink szabadon kalandozzanak.

A számítógép elé ülve semmi esetre se kezdjünk hozzá rögtön a munkának: bár legyen nyitva minden alkalmazás, ami fontos a munkához, melegítsünk be! Erre tökéletes megoldásnak kínálkozik egy-két kör Bejeweled játék, ami jótékonyan edzi a szellemet. Azon meg se lepődjünk, ha az egy-két körből az újabb és újabb rekorddöntési kísérletnek megfelelően tizenöt-tizenhat lesz. Engedjük, hogy a bennünk rejlő gyermek felszínre törjön!

Amikor érezzük, hogy nagyon jók vagyunk, akkor fogjunk hozzá a dolgozat megírásának. Gyorsan gépeljünk négy oldalt, amiben gyakorlatilag összefoglaljuk a fejezet tartalmát. Ezt a monoton munkát két kávészünettel és egy ebédszünettel tegyük tartalmasabbá, majd amikor mind a négy oldal megvan, érezzünk ingert arra, hogy meglátogassuk más városban élő családtagjainkat, szeretteinket. Mivel este későn érkezünk haza, aznap már semmit ne írjunk a szakdolgozatba (még a végén elrontanánk az addigi kitűnő munkát), hanem nézzünk meg egy filmet, majd pilledjünk el a magunk csendességében.

Szombat
A szombati nap reggelére pontosan ugyanazok a játékszabályok vonatkoznak: semmi esetre se keljünk korán! A reggeli nap fényében az ablakon kitekintve bizony meg kell állapítanunk, hogy a fű iszonyatosan megnőtt az elmúlt pár hétben. Miközben válogatott szitkokat morzsolunk el, amiért a szomszédok már megint nem fogtak hozzá füvet nyírni, fogyasszunk el egy forró kávét. Ettől megnyugszunk, majd vessük bele magunkat a munkába. Három órás munkával tegyük lakókörnyezetünket pofássá, átkozzunk el mindenkit, aki a lakás előtti gyepre szétszórta a papírzsebkendőjét, amit a fűnyíró négyezer darabra tépett és úgy szórt szét tovább, majd a jól végzett munka után ebédeljünk meg!

Az ebédelés után (nagyon fontos), semmi esetre se fogjunk hozzá a szakdolgozathoz! A gyomornak ilyenkor emészteni kell, ami egy nagyon erőforrás-igényes feladat. Elvonja az agytól a megfelelő mennyiségű vért és oxigént, tehát ilyenkor csak ártanánk az eddigi munkának, semmint használnánk neki. Rögvest feküdjünk is le sziesztázni és pihenjük ki a nap eddigi fáradalmait. Olyan négy óra felé ébredjünk fel, egész nyugodtan nyújtózkodjunk fél ötig, majd a maradék fél órában (hatig) nézzük meg, milyen szép a lenyírt gyep, és milyen aranyosan szedegetik a bogarakat a kismadarak.

Hatkor azonban fogjunk hozzá és dolgozzunk keményen! Egészen nyolcig írjunk meg vérrel-verejtékkel három oldalt, amiben szívünk és lelkünk benne van, közben rendeljünk egy pizzát 9-re. Nyolc után már nem szabad szakdolgozatot írni: fürödjünk meg és játsszunk egy keveset, majd amikor a pizza megérkezik, fogyasszunk belőle jóízűen, miközben premierfilmekkel múlatjuk az időt éjféltájig.

Vasárnap
A vasárnap a legfontosabb nap a pihenés szempontjából a dolgozó magyar embernek. Vasárnap nem illik fél tíz előtt kimászni az ágyból. Ha mégis megtettük, feküdjünk vissza! Az én menyasszonyom egy nagyon rendes teremtés, ágyba hozza a kávét. Nekem már csak meg kell darálnom. :) Miután sikeresen kikeltünk az ágyból, érezzük úgy, hogy aktívan ki kell vennünk a részünket a házimunkából: segítsünk be a takarításban, ürítsük ki a porszívó porzsákját majd közben gondolkozzunk azon, hogy mit is fogunk írni a szakdolgozatunkba a mai napon. Tegyük ezt aközben is, hogy éppen a meggyszószhoz szükséges pudingot kevergetjük. Majd üljünk oda a gép elé és írjunk pár sort (ekkor már 27 oldal környékén járunk), de fedezzük fel, hogy bizony vannak levelek a levelezőben, amire már olyan régen illene válaszolni. Válaszoljuk hát meg az összeset. Mire végzünk, lehet ebédelni. A vasárnapi húsleves meggyszósszal igencsak tápláló és finom eledel, faljunk belőle, majd utána – mivel az ember ilyen korban már olyan keveset változik – újra nyújtózkodjunk el az ágyon. Írjunk a blogunkba hasznos tanácsokat (pl. a szakdolgozat oldalszámának növeléséről, mások okulására), majd meglehet, el is pilledünk egy kicsit.

Csak az ébredés lesz borzasztó három óra felé: belénk nyilall a gondolat, hogy tovább kellene írni a szakdolgozatot, ezért miután gyorsan kipattantunk, észveszejtő módon kapkodjunk össze-vissza és szidjuk a rendszert, meg magunkat, amiért nem voltunk képesek normálisan dolgozni ezen a három napon. Fejvesztve gépeljük be a maradék 13 oldalt, össze-vissza, hiszen este már határidő van, küldeni kell. Lássuk a konzulensünk szúrós tekintetét, amint minket ostoroz vele és képzeljük el, hogy egész este nyomkodja a levelezőben a Frissítés gombot, a mi dolgozatunkra várva. Ilyen gondolatsorokkal is serkentsük a munkát, hogy "úristen, nem leszek kész, még dogát is kellene javítani, atyaég, holnapra még nem is készültem semmit, dolgozatot kell csinálnom, meg itt van még ez a feladat is, Krisztus ereje, mostmilesz, mostmilesz?!", mert ezek általában segítenek a koncentrálásban és abban, hogy tartalmas és szépen kivitelezett szakdolgozattal rukkoljunk elő a nap végére.

Nincsenek megjegyzések: