Oldalak

2015. július 20., hétfő

Retró gyufagyűjtemény

Anyósom békésen gyújtogatja a gyufákat, egyiket a másik után, miközben főzi az ebédet. Feltűnt nekem, hogy nagyon retró az a gyufásdoboz, amiből a szálakat szedi elő, így megkértem: pakolná már elő a legklasszikusabb gyufáit az asztalra. Anyósom nem volt rest, kutatni kezdett azonmód. Volt is ott még celofánba csomagolt, teljesen újszerű gyufásdoboz is, a teljes kollekció pedig eképpen állt össze:


Fú, ez azért már nem vicc. A két oldalsó, Esztergomnak és Szegednek emléket állító gyufán jól látszik, hogy 40 fillérbe kerül a gyufa. Ebből nehéz évszámot saccolni, mivel a korabeli írásos emlékek szerint nagyon sok éven keresztül került a gyufa 40 fillérbe. Ennél sokkal érdekesebb a Tanítók háza gyufája, a kereső ugyanis nem átall állandóan a XX. század hajnalára visszaugrani, s az ottani írott sajtóból az alábbit elénk tárni a Szarvas és Vidéke – Társadalmi és szépirodalmi hetilap 1900. április 15-i számából:

— „Tanítók Háza gyufája." A gyulai gyulagyár dicséretre méltó szép példaját adta hazafias és emberbaráti érzületének. Az Eötvös alap országos tanitó egyesület által létesített és fentartott "Ferencz József tanitók háza" elnökségével oly egyezségre lépett hogy „Tanítók Háza gyufája" címmel egy uj gyufagyártmányt hoz forgalomba, s annak forgalom összegéből 5 %-ot juttat a Ház javára. Minden emberbarát és hazafi figyelmét felhívjuk a nemes cél pártolására s ajánljuk e gyufák fogyasztását, mert ezzel közvetve mindenki hozzájárulhat krajcárjaival a tanítók általánosan ismert mostoha helyzetének javulásához, a mi első sorban is a magyar kulturát fejleszti előbbre.

Na, kérem, a tanítók és az ő mostoha helyzetük. Eltelt 115 év, aztán nem mondhatnám, hogy olyan fene nagy fejlődésnek lettünk tanúi, de távol álljon tőlem, hogy e múltidéző bejegyzésben panaszkodjak, ugyanakkor a krajcárokat magam is szívesen fogadom: a blog jobb oldalán lévő Donate részen lehet bedobálni őket. :)

A Neubauer Károly és Fia gyufák sem nagyon ugranak közelebb hozzánk időben, hiszen a gyárat Neubauer Károly alapította 1852-ben. Kis nyomozással az is kiderül, hogy hivatalosan 1929-ben szűnt meg a győri gyufagyár és egyben a Neubauer Károly és Fia cég is. Ezek a gyufák pedig vélhetően mind azelőtt készültek, viszont meglepő módon tökéletes állapotban vannak a konyhafiók mélyén. Persze az is elképzelhető, hogy valamikor a '80-as években, amely korból az alsó három gyufásdoboz is származik (a felirataikból kb. arra az időszakra lőném be őket) nyomtattak egy ilyen múltidéző sorozatot, s azért vannak ezek a dobozok és gyufák ennyire jó állapotban. Ezt kinyomozni már meglehetősen lehetetlen, de egyszersmind izgalmas küldetés.

Azt viszont be kell vallani, hogy annak lehetősége, hogy anyósom 120 éves gyufákkal lobbantja be a gázlángot a húsleves alatt, mégiscsak lenyűgöző. :)

Nincsenek megjegyzések: