Oldalak

2015. június 5., péntek

Sorozatajánló: Halt and Catch Fire

Az elmúlt hetek egyik legkellemesebb meglepetése volt ez a véletlenül látókörömbe került sorozat, melynek címe: Halt and Catch Fire - CTRL nélkül. A sorozat első, 10 részes évadjában a PC-ipar '80-as évek elején történt beindulásának rögös útját kísérhetjük nyomon: hogyan hoz létre egy cég a semmiből egy új IBM-klón PC-t, milyen akadályok gördülnek az útjukba és mennyi elszánt, a jövőben hívő ember kell ahhoz, hogy ma egy alig több mint egy kilós gépen írhassam ezt a cikket ebbe a blogba. Bár a történet és a cég kitalált, a sorozat meglehetősen valós képet fest arról, hogy a nyolcvanas évek elején mennyire nem volt egyértelmű még a PC jelenléte és mennyire erősen kellett hinni abban, hogy éveken belül minden háztartásban lesz egy számítógép, ami nem csak arra való, hogy számológépként használjuk, hanem az életünk központi részévé váló szórakoztató központ váljék belőle. A BIOS és az operációs rendszer, valamint a hardver megfelelő méretben való megalkotásának folyamata lenyűgözi az informatikus vénával megáldottakat, s bár a sorozat (dráma lévén) elsősorban az emberi kapcsolatokra, mindemellett a számítógép közéletbe történő bevezetésére fókuszál, elég sok korabeli hardvert láthatunk a képernyőn, felidézve gyerekkorunk egy-egy momentumát: az 5 1/4-es merevlemezeket, a 360KB-os floppymeghajtót (amelynek ajtaja ugyanúgy nyikorogva csukódik a sorozatban is, mint a valóságban), a bootoló ősszámítógép hangját... mind-mind szuperül vannak elővezetve a sorozatban. Bár úgy vannak beállítva, mint másodlagos dolgok, az arra érdemesek mégis felfedezik a zöld CRT-monitort, a merevlemezek, floppymeghajtók hangját, a PC-k hátsó bekapcsológombját, a 84 gombos XT billentyűzetet.


Említettem, hogy a sorozat egy kitalált cég (Cardiff Electric) kitalált számítógépének (Giant) megépítését mutatja be, a Cardiff Giant azonban az Egyesült Államok egyik leghíresebb álhírét takarja. A Cardiff Giant, azaz a cardiffi óriás egy állítólag 3 méter magas, megkövesedett emberre utal, akit 1869-ben találtak kútásó munkások egy cardiffi farm mögött. Érdekes egyébként, hogy az első évadban ez a történet meg is elevenedik egy esti mese kapcsán, illetve az őrület határán táncoló mérnök is ás egy hatalmas gödröt a kertjében, s a kérdésre (Te mit csinálsz?) csak annyit válaszol: keresem az óriást. 

Jó hír azoknak, akik már túl vannak az első évadon, hogy június elsejétől már fut az új évad. Talán megtudjuk belőle, hogy hová tartott Joe az első évad végén és fény derül egy pár le nem zárt dologra is. :)

  • A régi számítógépeket mi is szeretjük: 2008-ban mutattuk be Penya múzeumát.

Nincsenek megjegyzések: