Oldalak

2015. április 8., szerda

Kék, sárga, fekete

Nem tudom, hogy milyen indíttatásból, de fontosnak tartom azt, hogy a hely, ahol élünk minél tisztább legyen. Soha nem szoktam eldobálni semmit az utcán és kedvem lenne a kezét eltörni annak, aki a lakásunk előtt található szép ződ gyepet teledobálja Eddig is kihasználtam az összes olyan lehetőséget a városban, ami a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozott, igyekeztem mindent különválogatva gyűjteni és oda dobni, ahová az való. Most viszont tovább fajult a dolog, ugyanis városunkban még nagyobb méreteket öltött a szelektív hulladékgyűjtés. Az eddigi egy zsákos rendszer helyett (amely zsákba együtt dobáltuk bele a papír, műanyag és fém hulladékot) immáron a jól ismert három zsákos rendszert vezettek be, ami nekem fenemód szimpatikus. Már az első napokban be is szereztem egy szelektív hulladékgyűjtő állványt, ami ugyan nem a formatervezés magasiskolája, a célnak azonban minden további nélkül megfelel. Eképpen fest:

Állvány, három fedéllel és három zsákkal

Namost ez kérem a látszattal ellentétben rendkívül praktikus megoldás, ha az ember úgy gondolja, hogy képes különválogatni a papír, a műanyag és az italosdoboz/fém hulladékokat. Eleve úgy gondolnám, hogy ez senkinek nem okoz túlzottan nagy fejtörést, azonban még mindig nagyon sokan vannak, akik mindent egyben dobálnak bele a kukába, mert úgyis ugyanúgy elviszik, mint ezt. A valóságban azonban nem feltétlenül így van: bár a kuka tartalmát a hagyományos kukás autó valóban elviszi, azért azonban fizetni kell. A szelektíven összegyűjtött hulladékot ezzel ellentétben ingyen viszik el (városunkban egy hónapban egyszer), és bár nem tudom, hogy kinek mennyi szemét gyűlik össze egy hónap alatt, nekünk egy-egy ilyen zsák egy hónapra kb. elegendő. Így ez a megoldás több, mint kitűnő.

Végszóul csak annyit: örülök, hogy megvalósult nálunk is ez a dolog és bízom benne, hogy előbb-utóbb mindenki veszi a fáradságot, hogy szétválogassa a saját szemeteit. Igazán nem nagy dolog: mi már régóta csináljuk, csak megszokás kérdése az egész. ;)

Nincsenek megjegyzések: