Oldalak

2014. május 7., szerda

Thozoo számítógépe

2010. áprilisában történt életem legnagyobb, egy összegben való, számítógépre történő beruházása. Azt kell mondjam, hogy az elmúlt 4 évben beigazolódott, hogy drágább, márkás hardvert venni nem csak azért érdemes, hogy az adott időszak legújabb és legmenőbb játékaival játszhasson az ember, hanem azért is, mert ezek az alkatrészek és a belőlük épített számítógép időtállónak bizonyulnak. Nem csak a szónak abban az értelmében, hogy nem mennek tönkre az eszközök és nem kell őket cserélgetni, hanem abban az értelemben is, hogy ezen a 4 éves konfiguráción még minden olyan alkalmazás elfut, aminél mondjuk az akkor féláron vásárolt rendszerek már kezdenek lassan elhasalni. Én annyira nem veszem észre a változást. Az elmúlt hetekben, hónapokban annyi minden megváltozott a szerkesztőségi masinában, hogy itt az ideje összeszednem magam számára, milyen saját hardver lapul az ajándékba kapott számítógépházban, illetve azon kívül. Ha pedig ez téged is érdekel, akkor tarts velem. :)

Alaplap
Az alaplap még mindig a jó bevált Asus P7P55D. Pár nappal ezelőtt jelentkezett nála az első hiányosság: az előlapi USB 3.0-s port bekötéséhez nincs rajta megfelelő csatlakozó, bár ez nem meglepő annak fényében, hogy az alaplap megvásárlásának idején szó sem volt még USB 3.0-s szabványról.

Processzor
Az Intel Core i5-750 processzort mind a mai napig az egyik legjobb választásnak tartom. Tökéletesen elegendő a mindennapi munkára, a nap végén pedig egy kis játék is belefér, akár a legújabb címekből is válogathatok – bár itt-ott már kompromisszumot kell kötni a játszhatóság és a részletesség között, de ez nem feltétlenül az ő hibája.

Memória
A 2×2 GB Kingston HyperX még elegendő, de a mindig frissülő szoftverek egyre nagyobb memóriaigénye miatt szívesen látnék pluszban 2×4 GB-ot a gépben. :)

Kép és hang
A kép előállításáért egy Asus (NVIDIA) GTX 260-as kártya a felelős, a hangokat pedig az Asus Xonar DS hangkártya állítja elő. A kép megjelenítését egy 7 éve, akkor horribilis összegért (de az akkori kínálatot végigtekintve, mégis olcsón) vásárolt Samsung Syncmaster 940N végzi. Rajta már mai szemmel meglátszik az idő, kívánatos volna valami nagyobb felbontás és nagyobb képátló is, de egyelőre ez talonban marad. A nappali szobát hangorkánnal a közel 50 wattos Creative Inspire P580-as hangrendszer fűti be: hihetetlenül szép hangjának csak a vezetékes "távvezérlő" silány potméterei szabnak gátat, nálam jelenleg 1 pontba állítva jó, hozzányúlni nem szabad. :) A hangerő vezérlése így szoftveres úton van megoldva.

Adattárak
Mivel az idők során egyre több és több mindent kezdtem el a gépen (is) tárolni amellett, hogy biztonsági mentésként is jelen vannak, egyre nagyobb és nagyobb tárterületre volt szükségem. Jelenleg két 500 GB-os Samsung HD501LJ merevlemez pörög a gépben, a médiaállományokat pedig egy lassabb fordulatszámon pörgő, szintén 500 GB kapacitású Western Digital WD5000LPVX tárolja (ez az a merevlemez, amit a laptopból operáltam ki, amikor SSD-re váltottam). Mindemellett helyet kapott még a gépben egy Samsung 840-es, 120 GB kapacitású SSD, mint rendszerlemez, illetve egy DVD-író, archiválási célokra.

Hűtés
Mivel a nyár nálunk rettentően meleg (a lakásban is), éppen ezért a számítógép hűtésére immáron különös gondot fordítok. Ebben hatalmas segítség a kapott Thermaltake Versa II számítógépház (nem tudok érte eléggé hálálkodni), ami alapból tartalmazott hátul egy, a házban lévő alkatrészek szellőzéséért felelős, 12 cm-es halk ventilátort, ezt azonban megfejeltem még 2 db, Arctic Cooling F12 ventivel, amik a számítógépház tetején foglalnak helyet, így a processzor környékéről 3 ventilátor húzza kifelé a hőt. A processzor hőmérséklete huzamosabb ideig 100%-on járatva sem megy 56 °C fölé úgy, hogy a szoba hőmérséklete jelenleg 21 °C. Ebben persze nem csak a házhűtőknek van szerepe, hanem a processzorhűtőnek is, ami egy igazán tiszteletre méltó méretű bordában, plusz ventilátorban testesül meg. A tavaly augusztusban beszerelt CoolerMaster Hyper TX3 Evo remek darab, ventilátorának alig van hangja, csakúgy, mint az Arctic Cooling ventiknek. A leghangosabb elem a számítógépben így a Chieftec táp ventilátora - de ez már így marad. :)

Egyebek
Mi tartozik még a konfigurációhoz? A teljesség igénye nélkül (körbehaladva az asztalon) egy Logitech K200 billentyűzet, egy A4Tech X7 lézeres egér (2009 óta, semmi baja), egy ősidőkből származó HP Scanjet 2400 szkenner és egy Samsung ML-1665 lézernyomtató alkotja a konfigurációt, illetve biztonsági mentésként egy régi, 300 GB-os külső merevlemez áll rendelkezésre (Maxtor 6L300R0).

Ebből áll össze jelenleg a géppark. Így összeszedve csak ámulok azon, hogy mi mennyi idős (5 éves az egerem?! Hét éves a monitorom?!), ennek ellenére a cuccoknak semmi bajuk és ezt ezen a ponton le is kopogom. Szívesen olvasnék arról kommentek formájában, hogy Neked milyen számítógéped van és mennyire vagy elégedett vele – szánj rá 5 percet és oszd meg velem és az olvasókkal! ;)

Nincsenek megjegyzések: