Oldalak

2013. április 14., vasárnap

Ha beindul a jégrémszendvics

Meglehetősen felemás információk keringenek az interneten arról, hogy a 2011-es Xperia sorozat Android 4.0.4-es (Ice Cream Sandwich) verzióra való frissítése után a készülékek hogyan muzsikálnak, már ami az általános teljesítményt illeti. Van aki nem tudja, hogy hogyan tudott eddig nélküle élni és van, aki átkozza a percet is, amikor egyáltalán arra gondolt, hogy egy egymagos, mai szemmel már kissé lassúnak számító 1 GHz-es processzorral szerelt mobilon hogy vetemedhetett arra, hogy a fentebb nevezett verziót felerőltesse a készülékre. Megmondom őszintén, jobb a biztonság-alapon én is csak akkor mertem belevágni az egyébként már tavaly szeptember óta hivatalosan elérhető frissítés telepítésébe, amikor élőben láthattam, hogy mire képes egy másik Xperia Mini Pro a 4-es Android alatt.

Ami nagyon ott van, és ami miatt a Sony-t nagyon szeretem, az a telepítés egyszerűsége. Annak ellenére, hogy a 4.0.4 hivatalosan erre a modellre ki van már adva, a telefon nem ajánlja fel a frissítések között. Teszi mindezt azért, mert – gondolom – a Sony nem merte bevállalni a sok reklamáló telefontulajdonost. Az Android 4.0.4-nek (mint minden, az előzőnél magasabb verziós operációs rendszernek) nyilván nagyobb az erőforrás-igénye bizonyos helyeken, így aztán előfordulhat, hogy az eredetileg 2.3-as operációs rendszerre tervezett modellen nem fut minden olyan szélsebesen, mint az előző rendszerrel. Erre a frissítés előtt fel is hívják a figyelmet feltételes módban ("lehet, hogy lesznek akadozások"), folytatni csak akkor lehet a telepítést, ha elolvastuk az egyébként angol nyelvű szöveget. Ha ennek ellenére valaki az új rendszert akarja feltenni, akkor a PC Companion szoftverre lesz szüksége, ami letölthető a Sony hivatalos oldaláról. Miután a szoftver frissítette magát, jelezte, hogy van frissítés a csatlakoztatott telefonhoz, kívánom-e azt alkalmazni. Ezután magyar nyelven, szépen, képekkel elmagyarázva, lépésenként leírta, mit kell tennem, így kb. 15 perc alatt végbe is ment a telefon frissítése. Az első bekapcsolás után négyszer-ötször újraindult a telefon, eközben idegsokkos lettem ugyan, de megcsodálhattam a régi Sony Ericsson felirat helyett az immáron csak SONY feliratot, valamint végignézhettem, amint az alkalmazások optimalizálása lezajlik, majd eljutottunk a PIN-kód beírásához.

Mit kapunk a frissítés után?
Sok telefontulajdonos azért ódzkodik a frissítéstől, mert nem maradnak meg az alkalmazásai, beállításai, személyes adatai az addigra már jól belakott telefonban. Örömmel jelenthetem, hogy az Xperia Mini Pro frissítése olyan szépen lezajlott, hogy mindent (háttérképet, SMS-eket, mentett játékokat, beállításokat stb.) megtaláltam az új rendszer alatt is. Még a számológépben legutoljára kiszámolt eredmény is benne volt. Kissé azért a rívógörcs kerülgetett, amikor az újonnan elindult rendszerben minden akadozott, minden lassú volt, de egy jó fél óra elteltével kezdett "kisimulni" a dolog és most, hogy már 3 napja használom az új rendszerrel a telefont, mondhatom, hogy ugyanaz a felhasználói élmény, mint régen. Tetszenek a megújult Google-alkalmazások felületei (naptár, csevegő, Gmail stb.) és tetszik az is, hogy végre telepíthetek olyan alkalmazásokat is, amiket már a régi rendszerre nem lehetett feltenni, mivel legalább 4-es verziójú Android kellett hozzá (pl. ilyen a Google Keep). 

Ice Cream Sandwich

És a videó?
Sok fórumon lehetett olvasni, hogy az új Androiddal a Mini Pro videózási képességeit el lehet felejteni, mivel a rögzített videó akad, ugrál, magyarán a rendszer sebessége miatt eldobál egy-két képkockát, hogy szinkronban tudjon maradni a valósággal. Én ezt nem tapasztaltam. Az alábbiakban mutatnék egy teszt-felvételt, ami teljesen vágatlan, kellően részletgazdag területet videóztam le. A fájl így jött le a telefonról. Letölthető itt. 720p HD, képstabilizátorral együtt, nincs benne frame drop. (Érdemes a kis nyíllal letölteni és a letöltött változatot megtekinteni, nem pedig a flash-ben futó videót.) Véleményem szerint a képstabilizátor jobban működik a 4-es Android alatt.

Összegzés
Mindent összevetve, a saját véleményem az, hogy aki a Mini Pro-t 4.0.4-re frissíti, rosszul nem fog járni. Egy sokkal korszerűbb, több funkciót tartalmazó operációs rendszerhez jut. És bár igaz, hogy valóban vannak olyan esetek, amikor kicsit gondolkodik a telefon, ez egyáltalán nem olyan vészes, ami miatt ne érné meg frissíteni. Nagyon tetszik az új állapotsor, amiben az elemeket oldalra húzva ki lehet dobni, nem kell mindent törölni, vagy mindent egyenként megnézni. Már megszoktam az OK-Mégse gombok felcserélt sorrendjét, az új dizájnt és annak is örülök, hogy a hangerőt nem csak a hangerő-gomb nyomkodásával, hanem a képernyőn való érintéssel is be lehet állítani. Számos hasznos funkciót kaptam és bár számomra is hihetetlen, több memória marad szabadon a telefonban, mint az előd operációs rendszerben, pedig ugyanazok az appok futnak. Nagyon örülök ennek és örülök annak is, hogy telefonom a támogatottak között volt. Innen köszönöm meg a SONY-nak a frissítést, ezzel lényegében majdhogynem új telefont kaptam. :) Ők pedig egy elégedett vásárlót, aki már tudja, hogy a következő telefonja is egészen biztosan egy Xperia lesz. 

Nincsenek megjegyzések: