Oldalak

2013. április 28., vasárnap

Street View Magyarországon

Körülbelül egy hete annak, hogy elindult a Google Maps Street View-ban Magyarország útjainak bemutatása is. Próbálkozni más országok útjaival eddig is lehetett: kedvenceim közé tartozott az Eiffel-torony környékének virtuális végigsétálása, vagy átkelni a Golden Gate hídon, netán Norvégiában hihetetlen ívű, elhagyatott utak bejárása. A magyar Street View azonban teljesen más, hiszen itt javarészt ismert helyeket lehet bejárni és ennek megfelelően az élmény is különbözik attól, mint amikor világhírű helyek környékét böngésszük.

Mire keres az ember először a magyar Street View-n? Nyilvánvalóan a saját lakhelyét akarja tüzetesen körbejárni és megnézni, hogy a tavaly-tavalyelőtt készült felvételeken mennyire részletesen látszik minden. Vajon látszik-e, hogy a kapukulcs a meggyfára van akasztva, látszik-e a kutya a kertben és egyáltalán: rendben van-e a ház környéke? Sajnos, kicsiny hazánk egy része le fog lombozódni (magam is ezt tettem), ugyanis a magyar adatbázis jelenlegi állapotában eléggé hiányos. Érdekes módon a nagyobb városokban is megesik, hogy csak a főutcán gurult végig a Google-autó, és a mellékutakra csak a főutcáról lehet betekinteni. Vannak viszont kisebb falvak, amik majdhogynem tökéletesen le vannak fedve, minden utca, zug és köz, ahová csak autó bemehet, bejárható virtuálisan is.

A Street View működése
Sokan talán nem is tudják, hogy hogyan működik a Street View és hogy egyáltalán ilyen lehetőség is van, de most 2 perces fejtágítás következik. Böngészőnkben menjünk el a Google Térkép oldalára (maps.google.com). A keresősávban keressük ki azt a települést vagy címet, amelyet tüzetesebben meg szeretnénk vizsgálni (pl. Budapest, Blaha Lujza tér).

Itt a Blaha Lujza tér

A bal oldali vezérlők közül válasszuk ki a kis sárga emberkét és húzzuk az utcák fölé az egérrel. Ekkor kék színnel jelennek meg azok az utak, amelyek fel vannak térképezve és egy zöld, irányzékkal ellátott pötty mutatja, hová is fogunk pottyanni, ha elengedjük az egér gombját. (Amerre az irányzék áll, arra fogunk nézni.)

Dobjad rá az embert

Ezt követően megjelenik az utcakép, ami egy 360°-os panoráma, annak minden egyes pontjában. A kép egérrel megfogható, forgatható, az utakon található vezérlőkkel, illetve dupla kattintással a város más helyére is továbbmehetünk, illetve szétnézhetünk ott is.

Már ott is vagyunk! 


Ha vissza akarunk jutni a térképre, mert eltévedtünk (igen, ismeretlen helyen járva ilyen is könnyedén megeshet), akkor a jobb alsó sarokban található térképrészletet kell teljes képernyősre állítanunk, de a pici térképen is navigálhatunk. Vagy bezárhatjuk az utcakép-nézetet és visszakapjuk a térképet.


Mobilról működik?
Természetesen Androidos készülékeken (illetve azon Apple-műszereken is, amelyeken telepítve van a Google Térkép) is működik a dolog, ám ott nem ennyire egyértelmű, hogy hol is található az utcakép-nézet. Először is keressük ki mobilon a címet, amiről utcaszintű nézetet szeretnénk kapni, vagy csak hosszan érintsük meg a térkép egy adott pontját. Ekkor a Google Térkép Androidos verziója egy kis buborékban megjeleníti a címet.


A buborékban az utcanevet megérintve megjelennek az adott helyhez kapcsolódó lehetőségek.


Itt az Utcakép lehetőségre bökve kapjuk meg a fentebb már tárgyalt nézetet.

Természetesen fekvő tájolásban is működik

Igazán jó szórakozás a nap végén, kényelmesen a karosszékből szétnézni a világban, vagy elütni pár unalmas percet ezzel a lehetőséggel. Ha nem WiFi-t használunk, hanem mobilnetet, akkor figyeljünk oda az azzal járó költségekre is! Rendkívül gyorsan igencsak sok forgalmat tudunk bonyolítani az utcák nézegetésével, a WiFi tehát erősen ajánlott, már csak az élvezhető sebesség miatt is.

Természetesen a Street View mindazon országokra működik, amelyek nem zárkóztak el a Google utcakép-fotózásától. Sőt, ha valaki a Google Föld alkalmazást használja, mindezt még kényelmesebben teheti meg, berepülheti a föld lefotózott területeit. Érdemes kipróbálni, nagyon sok hely (még Magyarországon is) gyönyörű!

Nincsenek megjegyzések: