Oldalak

2011. március 8., kedd

Filmek DVD-n

Boldog nőnapot kívánunk blogunk minden hölgynemű olvasójának! Ugyanakkor nagy szeretettel köszöntjük Zoltán nevű olvasóinkat ezen a jeles napon, pontosabban annak estéjén.

Ma a filmekről, mint digitális médiaállományokról lesz szó.

Vettem egy csomag duplarétegű DVD-t, mondom majd jól teleírom ezeket az igen dekoratív grafitszürke lemezeket. Hadd ne mondjam, hogy nem lett belőle semmi, mivel eddig egyetlen darabra sikerült egyetlen darab koncertet kiírnom. A másik 9 még itt figyel és várja a sorsát. Próbáltam 3 darab igen nagy felbontású divX filmet kiírni, de az meg túl kevés volt ahhoz, hogy egy DVD-t megtöltsön – nem szeretem, ha egy 8 GB-os lemezen 2 GB üresen marad csak a hóbortjaim miatt. A minap éppen egy kollégával csereberéltünk digitális adatokat és ő is úgy nyilatkozott a mozgókép típusú médiaállományok lemezre írását illetően, hogy (idézem) "olyan tematikus lemezeim vannak, hogy majd meg szólalnak, színész/rendező/korszak/műfaj szerint szoktam osztályozni, ha épp rám jön. Ha nem jön rám, akkor meg fájlméret szerint, mint minden normális ember." Na, hát én általában ez utóbbit szoktam követni, bár ennek ellenére nem szokásom két dráma mellé elhelyezni egy vígjátékot. Ha egy lemez szomorú, akkor legyen az elejétől a végéig szomorú. Ez lett a sorsa, van ilyen.

Be kell valljam, mostanában nem túlzottan sok divX-tömörített filmet láttam. Amióta nagyobb a tévénk, igazán nem néznek ki jól az egy CD-s divX filmek rajta. A mozgalmasabb jeleneteknél akár sakkozhatnánk is, ha a hátuljára fordítanánk a tévét, olyan kockás az egész kép. A két CD-s (1.4 GB) elmegy. Ilyen DigiTV-minőség. Éppen ebből kifolyólag legtöbbször DVD-ket szoktunk beszerezni, aminek minősége a HD Ready TV-n még kielégítő – bár a fentebb már említett három darab nagy felbontású film azért minőségi különbséget jelent még ezen a készüléken is a DVD-hez képest, milyen lehet akkor full HD felbontású panelen? Egyébként a saját, különbejáratú mozigépünk nem nagyon bírta a terhelést, ehhez komolyabb vasat kellett beállítani, hogy normálisan peregjenek a képkockák - és szinkronban legyenek a hanggal is. Ez sem egy utolsó szempont.

Azt hiszem, hogy a nőnap és a Zoltán-nap megünnepléseképpen megyünk is és megnézünk valamilyen csodálatos médiaállományt kicsi, de annál kényelmesebb mozitermünkben. Kellemes estét minden olvasónak!

Nincsenek megjegyzések: