Oldalak

2010. július 8., csütörtök

5 tipp a Windows 7-hez

Fájlok kijelölése jelölőnégyzettel
Ha unod, hogy mindig Ctrl-t vagy Shift-et kell nyomnod több fájl kijelöléséhez, esetleg laptopon egér nélkül mindez kényelmetlenné válik, használhatod a weboldalakon és programokban megszokott jelölőnégyzetes megoldást is. Ehhez egy mappában a Rendezés/Mappa és keresés beállításai menüpont alól a Nézet fülön kell bejelölni a Jelölőnégyzetek használata az elemek kijelöléséhez lehetőséget.


Több háttér használata
Ha nem szeretnénk mindig ugyanazt a hátteret nézegetni, akkor adjunk meg több képet a Windowsnak, amiből kedvére válogathat. Kattintsunk az Asztalon jobb gombbal, válasszuk ki a Személyre szabás menüpontot, itt pedig válasszuk ki alul az Asztal háttere lehetőséget. Itt megadhatunk egy mappát és kijelölhetjük azokat a képeket, amikből a Windows hátteret választ. Az időközt is megadhatjuk – ha akarjuk 10 másodpercenként, vagy naponta változnak a képek. Ha olyan mappát adunk meg, amibe nap mint nap újabb képeket mentünk, a rendszer ügyesen a frissen mentett képeket szedi előre, megmutatja nekünk, majd utána vegyítve mutatja az összes képet. Ez nagyon tetszik. :-)

Fájl- és nyomtatómegosztás jelszó nélkül
A Windows 7-et használó számítógépek megosztott fájljaihoz, mappáihoz és nyomtatóihoz csak azok férnek hozzá, akik rendelkeznek a megosztott tartalmat kezelő számítógépen felhasználói fiókkal. Ha azt szeretnénk, hogy a hálózaton bárki hozzáférhessen az általunk megosztott erőforráshoz, válasszuk ki a Vezérlőpultban a Hálózati és megosztási központ elemet, majd itt bal oldalon a Speciális megosztási beállítások módosítása lehetőséget. A megjelenő ablak legaljára görgetve külön a nyilvános, külön az otthoni kapcsolatra is beállíthatjuk, hogy kérünk-e jelszót a megosztott erőforráshoz:



Több óra megjelenítése
Ha van ismerősünk távoli országokban, és éppen csevegni kívánunk vele az interneten, jól jöhet ha tudjuk, hogy ott éppen mennyi az idő. Ehhez nem kell bonyolult fejszámolásokat végezni, a Windows 7 ugyanis képes több időzónához tartozó órát is nyilvántartani. Kattintsunk a tálcán található órára, válasszuk ki a Dátum- és időbeállítások módosítása pontot, és a megjelenő párbeszédablakban a További órák fül alatt két további órát adhatunk meg. Beállítva az időzónát és az óra nevét, két módon tudjuk a többi időzóna idejét figyelni:

1. Az óra fölé állunk az egérrel


2. Az órára kattintunk egyszer


Több megjelenítő használata
Windows 7 alatt egyszerűen kezelhető a számítógéphez kapcsolódó több monitor vagy kivetítő. Egyszerűen nyomjuk meg a Windows és a P billentyűt egyszerre. A megjelenő ablakból kiválaszthatjuk a nekünk szimpatikus lehetőséget. A laptopokon ez eddig is könnyen ment az Fn és a megfelelő (F4, F5 stb.) billentyűk használatával, asztali gépeken azonban kissé problémás volt az eset. Ezzel a trükkel a fent nevezett probléma tökéletesen áthidalható.

5 megjegyzés:

Endoril írta...

Jó lett ez a Win7, meg kell hagyni. Olyan stabilan és (még mindig) gyorsan csücsül a gépemen, hogy netovább. Egyedül csak akkor omladozott, amikor megsérült az egyik memóriachipem, de azt eltávolítva már minden a régi. Ezek közül a tippek közül én főleg az utolsónak vagyok nagy használója, ugyanis a már nem használt asztali gépem monitorja így igen kényelmessé tudja tenni az életet. Míg a CRT-n nézem a meccset, addig a laptopon tudok közben böngészni, például.

Thozoo írta...

Én is ki akartam próbálni már a dupla asztalt, hogyhátugye mégis lehessen normálisan dolgozni, ha mondjuk videókat vagdos az ember, de még nem volt lelki erőm életem párjának monitorát átdrótozni ide. :-) Azért érdekelne a dolog... Sérült memóricsip mellett operációs rendszer legyen a talpán, amelyek stabil marad. (Te is eldőlnél egy láb hiányában.) Szerintem is stabil egyébként. Én szeretem. Ahogy az XP-ről mondtam annak idején, úgy most a 7-ről mondom, hogy szerintem a legjobb Windows.

misty írta...

Nem is tudtam, hogy ilyen terveid vannak az én monitorommal. :-)

Thozoo írta...

Drágám, mindenképpen szóltam volna előtte. Hiszen tudod. Nem gondolod, hogy én... hogy csak úgy, anélkül hogy... szóval hogy meg ne kérdezném... érted.

misty írta...

Értem én... :D