Itt szeretném leszögezni, hogy az ital – elkészülte után – azonnal fogyasztható. Nem kell főzni, dunsztolni, tartósítani, elrakni, konzerválni; semmi hasonló praktikára nincs szükség. Egész egyszerűen csak össze kell rakni az összetevőket.
Mi is kell öt liternyi finom, házilag készült bodza ízű üdítőitalhoz?
- 10-12 bodzavirág
- 5 liter víz
- fél kiló kristálycukor
- 2 citrom
- 2 citrompótló tabletta
- két darab, 5 liternél nagyobb térfogatú lábas
- szűrőszita
- nagy finomságú szűrő vagy filter
- tölcsér a palackok megtöltéséhez
- fakanál :)
Az összegyűjtött virágokat óvatosan kell leráznunk, hogy az értékes, aromát adó virágpor ne hulljon le róluk, de ugyanakkor az aljas élősködők mégse szerepeljenek az üdítőben. Az ízhatáson ugyan vajmi keveset változtatnak, esztétikailag azonban kifogásolhatók. Ezt követően öntsünk 5 liter vizet egy nagyobb edényzetbe, majd a lerázott bodzát helyezzük bele, és úgy magyar módon, kézzel nyomkodjuk el benne, mintha csak ruhát mosnánk, és hagyjuk egy kicsit magához térni.
Öntsük bele a kimért cukrot az italba, majd a 2 citromból másfelet szeleteljünk fel kb. 10 szeletre. A felszeletelt citromokat és a 2 citrompótló tablettát dobjuk a löttybe, a megmaradt fél citrom levét citromfacsaróval, vagy csak úgy magyar módon, összenyomkodva csavarjuk a lébe. Szép óvatosan kevergessük meg az egészet, hogy a cukor és a citrompótló feloldójon. Célszerű egy 5 liternél nagyobb lábasban végezni az egész műveletet, úgy nem kell arra ügyelni, hogy nehogy kifolyjon a termék leve (nekem figyelni kellett, mert én balga voltam).
Amikor a cukor elolvadt, helyezzünk fedőt az itókára, és száraz, hűvös helyen tároljuk 1 egész napig. Célszerű akkor elkészíteni az italt, ha másnap (vagy aznap) ráérünk, mert a 24 órás érlelés alatt többször meg kell nyomkodni a citromokat egy fakanállal, vagy csak úgy magyarosan, kézzel ë. Minél több a citrom, annál jobban kijön a bodza aromája, de túl sokat mégsem célszerű alkalmazni, mert akkor csak egy egész napig érlelt limonádét kapunk. Érdemes kóstolgatni a levet, és utánaízesíteni, ha valamelyik összetevőből keveset éreznénk, de bodzavirágot ilyenkor már ne tegyünk bele, csak esetleg citromlevet, citrompótlót vagy cukrot.
A 24 óra leteltével többszörös szűrési folyamatnak kell alávetni az elkészült üdítőt. Először is szűrőszitán szűrjük át a kapott italt, majd a leszűrt levet újra, elmosott szitán keresztül az elmosott, eredeti edényzetbe vissza. Ezzel a művelettel az apróbb szennyeződések, szárak, héjak, virágszirmok nagy része eltávolítható.
Ezt követően szedjük elő a legjobb szűrőnket, ami létezik: ez lehet egy filterpapír, teafőző többször használatos filtere, de lehet egy használaton kívüli kávéfőző-szűrő (én ez utóbbit alkalmaztam). Egy merőkanállal szűrjük át a levet újra, és tölcsér segítségével juttassuk bele az üdítőital tárolására szánt üvegekbe az italt. A szűrőt egy-egy liter üdítő átszűrése után (vagy ha szükséges, gyakrabban) tisztítsuk meg.
Hűtve a legfinomabb, de átszűrés után rögtön fogyasztható, hűtőben kb. 2-3 napig eláll, utána üledékesedik, sötétebb barna színe lesz (ekkor is fogyasztható még), majd olyan 5 nap után megromlik, mivel tartósítószert nem tartalmaz. Eddig azonban nem szabad, hogy kitartson, hiszen nagyon finom, és a család apraja-nagyja bizonyára pillanatok alatt elfogyasztja.
Egészségünkre!
6 megjegyzés:
Édesapám néhány nappal ezelőtt hívta fel figyelmemet arra, hogy nézzek má' utána a neten annak, hogy hogyan lehet bodzából valami ihatót készíteni. Eddig erre nem kerítettem időt, de mivel rendszeresen olvasom a nagyszerű Thozoo naplója című blogot már nem is kell utánanéznem.
Köszönet a receptért!
Nagyon szívesen, próbáljátok ki mindenképpen, szerintem nagyon finom. Egyébként 15 virággal is lehet csinálni nyugodtan, akkor intenzívebb lesz az íze.
Szia! A két citrompótló, az 2 egész doboz???
Nem, csak 2 darab. Két dobozzal nagyon savanyú lesz!
Köszönöm szépen! :) S nézd el tudatlanságom, de valahol olyat is ír, hogy fél doboz citrompótló :)
Igazából ízlés kérdése, a megfelelő mennyiséget ki kell kísérletezni.
Megjegyzés küldése