Oldalak

2015. augusztus 23., vasárnap

Remek házi pizzatészta recept

Tudom, tudom... mindenki a saját pizzatészta-receptjére esküszik, de ez nekünk nagyon bejött, így egyrészt azért, hogy más is megsüthesse, másfelől azért, hogy nekünk is megmaradjon, közreadjuk egy, a napokban többször is elkészített, igazán remek házi pizza receptjét.

Hozzávalók

  • 400 gramm liszt a tésztához (+ egy kevés az összedolgozáshoz)
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 4 evőkanál olaj (+ kb. 2 evőkanál a sütés előtt)
  • 25 gramm élesztő

Elkészítése

A langyos tejbe beletesszük a cukrot, elkeverjük, majd ebben felfuttatjuk az élesztőt. Ez hőmérséklettől függően kb. 15-20 percet vesz igénybe. Amikor felfutott, a lisztet egy keverőtálba tesszük, beledobjuk a sót és a liszt közepére kis fészket készítünk, majd beleöntjük az élesztőt a tejjel együtt. Erre jöhet az olaj. Ezután a tésztát elkezdjük összegyúrni. Kezdetben ez egy igen ragadós masszát ad. Időközben, ha száraznak érezzük, kis vízzel pótolunk. Időközben újra és újra lisztet adunk a tésztához, mégpedig úgy, hogy a lisztet a kezünkre öntjük és a ráragadt tésztát ledolgozzuk róla, bele a tésztába. Mindezt addig csináljuk, amíg olyan tésztát nem kapunk, ami már nem ragad a kezünkhöz. A gyúrást a lángostészta-készítéshez hasonlóan végezzük: a kézbe fogott tészta két szélét a tészta alá fordítjuk és ezt a műveletet ismételjük addig, amíg a tészta a fentebb leírt állagú lesz. Ha készen vagyunk, a tészta már nem ragad, kis cipót formálunk belőle, visszatesszük a keverőtálba, lefedjük és kelni hagyjuk.

Amikor a tészta megkelt (kétszer, háromszor akkora, mint amikor a keverőtálba tettük) egy tepsibe kb. 1-2 evőkanál olajat teszünk és ezt elkenjük a tepsi alján. A tepsire ráhelyezzük a tésztát és kb. félig szétnyújtjuk kézzel. Ezt követően a tésztát megfordítjuk és a tepsi teljes méretében elnyújtjuk azt. Innen már nincs más hátra, mint a feltétnek a tésztára helyezése. 

Rajta a feltét: tejfölös-fokhagymás-kapros alap, szalámi, mexikói zöldség.
Ezt még sajt követi majd.

Ha megvan a feltét, előmelegített (!) sütőben kb. 15-20 percet sütjük a tésztát, nem túl intenzív fokozaton (gázsütő: 2-es fokozat). Sütés közben nyugodtan ki lehet nyitni a sütő ajtaját, ellenőrizni a pizza alját, ugyanis akkor jó a tészta, ha az alja aranybarnára sült és a tetején a sajt valami ilyen állagot vesz fel:

Elkészült a pizza

Természetesen légkeveréses sütőben a sajt mielőbbi pirulása is elősegíthető, mi ebből a körből kimaradtunk most. 

Jó étvágyat mindenkinek! 

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szuper! Ha hazajutunk én megyek pesztrálkodni, hogy te kijuss a konyhába... :D

Thozoo írta...

Helyes! :) Olyan pizzát sütünk Neked, lelkem, hogy mind a tíz ujjad megnyalod utána. :) Várunk szeretettel!