Oldalak

2015. szeptember 7., hétfő

Kipróbáltuk: Samsung NX3300 cserélhető objektíves kompakt fényképezőgép

11 évvel ezelőtt, amikor a szolnoki Cora megnyitott, nyitási akcióban 79.900 Ft-ért lehetett hozzájutni az akkor egész jó ajánlatnak számító Fujifilm FinePix S3000 típusjelű fényképezőgéphez. Nem sajnáltam rááldozni keservesen összekuporgatott érméimet, plusz vásároltam még memóriakártyát és akkuelemeket is, töltővel együtt. Így valamivel százezer forint fölött jutottam egy digitális fényképezőgéphez. A technikai fejlődést jól példázza, hogy akkor, 2004-ben egy 3 megapixeles fényképezőgép kiemelkedően jó felbontású, középkategóriás gépnek számított, az akkori kompaktok 1 megapixel körül teljesítettek. Most jött el az ideje annak, hogy a családi fényképezőgépet nyugdíjba vonultassam, és helyét átvegye egy viszonylag fiatal digitális fényképezőgép-kategória, amelyet MILC-nek hívnak.

Mi az a MILC?

A MILC mozaikszó a Mirrorless Interchangeable Lens Camera kifejezésből származik, amely tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépet jelent. A cserélhető objektíves megoldások éveken keresztül csak a tükörreflexes fényképezőgépek sajátjai voltak. Ezek a gépek azonban viszonylag nagy méretük (és áruk) ellenére sok vásárlót eltántorítottak a vásárlástól, így a piaci igényekre reagálva több gyártó is bevezette kínálatába a MILC-et: egy olyan megfizethető kategóriát szúrtak a bridge és tükörreflexes vonal közé, amely kis mérete ellenére lehetővé teszi különböző típusú objektívek használatát, így azokat a különböző fotós szituációknak megfelelően lehet cserélni a gép vázán.

Samsung NX3300: külső

A Samsung újdonságát szettben lehet megvásárolni, amelyben kapjuk a vázat, egy alap, a mindennapi felhasználáshoz megfelelő objektívet és egy pici vakut, amely külön szerelhető a vázra, a rajta lévő vakupapucsba csúsztatva.

Samsung NX3300 váz

A váz a "modern retro" jegyében a klasszikus fényképezőgépeket idéző forma mellett igen fejlett elektronikát, valamint kihajtható LCD-kijelzőt tartalmaz, így az önarcképek készítése is rendkívül egyszerűvé válik. NFC segítségével mobiltelefonunkhoz is kapcsolhatjuk, a fényképek elkészítését arról is (táv)vezérelhetjük, valamint lehetőség van a már elkészített képeket a telefonra átküldeni, s így másokkal megosztani. Mivel az élőképet a telefonra is képes átjuttatni, ezért videós babafigyelőként is használható. :)

A szettben kapott objektív 16-50mm-es (3,125× optikai zoomnak felel meg),
optikai képstabilizátorral, motoros és manuális zoommal, valamint iFn funkciókkal

A kapott vaku - nem vitték túlzásba


Mindennapos használat

A rendszer összeállítása igazából gyerekjáték. Miután összeállt a fényképezőgép, érdemes ellenőrizni, hogy van-e szoftverfrissítés a vázra, vagy az objektívre. A vázhoz nálam elérhető volt egy, amelynek frissítése teljesen egyértelmű és egyszerű: a Samsung weboldaláról letöltött .bin fájlt kell letölteni és a fényképezőgép memóriakártyájára másolni (amely memóriakártyát a szett nem tartalmazza, azt külön kell beszerezni). Ezt követően a menüben ki kell választani a szoftverfrissítést és kivárni azt a 2 percet, amíg a frissítés végbemegy. Érdemes a beállításokat csak ezután megtenni, mivel a frissítéssel a legtöbb addig már beállított érték alaphelyzetbe áll.

Miután az alapbeállításokat megtettük, semmi más dolgunk nincs, mint kattogni. Vétek volna azonban csak az intelligens automata módban használni egy ilyen fényképezőgépet, szánjunk időt a különböző beállítási lehetőségekben való elmerülésre, használjuk ki a programtárcsán található funkciókat, így rövidesen beletanulhatunk abba, hogy melyik helyzetben melyik beállítást célszerű használni. Ha döntésképtelenek vagyunk, bízzuk magunkat mégis az automata módra: a szoftver elképesztő ügyességgel ismeri fel a különböző helyzeteket: arc, tájkép, makró, felhős ég stb., a beállításokat pedig ennek megfelelően hangolja be. Természetesen a kreativitásnak sem szab határt egy ilyen fényképezőgép: a rekesznyílás-előválasztás, a zársebesség-előválasztás, a kézi megvilágítás-beállítás mind lehetőséget adnak a fotók finomhangolására, de a kompakt gépekben oly divatos Intelligens funkció is megjelenik (kiválaszthatjuk, hogy tájképet, gyereket, ételt stb. fényképezünk, majd ennek megfelelően különböző előre megadott paramétereket állít be a gépünk), valamint - ha már szelfikameráról is van szó - a Szép arc funkció is elérhető külön pontként a tárcsán, amivel az arcunk bőrhibái simíthatók el - sajnos csak a képeken. :)Nem csak fotózni, de videózni is tudunk: maximálisan 1920×1080 pixel felbontású, másodpercenként 25 kockás alkotásokat készíthetünk, ezt is maximum 20 perc erejéig. 20 perc után új fájlt kell készíteni, így aki órákon keresztül akar videózni, annak ez a gép nem feltétlenül megfelelő választás. A videók MP4 formátumban készülnek, sztereó, 152 kilobites hanggal. (Nem pont hifi, ennek ellenére a hangminőség nem silány, magas és mély hangok egyaránt megmaradnak a felvételen, a beszéd jól érthető, a hangoknak nincs agyontömörített, fémes csengése.) Elvileg lehetőség van lassított videók készítésére is, ám az erre szolgáló menüpontot én nem találtam meg a fényképezőgép menüjében, többszöri nekifutásra sem, holott pontosan ugyanazokat a lépéseket követtem, amit a felhasználói kézikönyv ír. Meglehet, a végleges szoftverből kimaradt ez a lehetőség, pedig örültem volna neki, ha kipróbálhatom ezt és változatos dísztárgyak összetörését filmezhetem le lassítva. :)

A gép egyébként a mindennapos használat során jól teljesít, fürgén teszi a dolgát. Megfelelő mennyiségű fény esetén villámgyorsan fókuszál és exponál, kevesebb fény esetén még az AF segédfény ellenére sem feltétlenül találja meg a fókuszt és fotózási szöget kell változtatni ahhoz, hogy éles képet kapjunk. Bár a fényképezőgépet úgy hirdetik, hogy kevés fényben is képes dolgozni, ez csak féligazság: a maximum 25.600-as ISO értékű érzékenységnek köszönhetően valóban gyorsan élesít, azonban a képek sokszor bemozdulnak, zajossá válnak és igénylik a vaku villanását a stabilitás miatt. Egy nyári napsütés által megvilágított szobában vaku nélkül is jó képek készülnek, egy esős napon odabent viszont már meglehetősen zajos képek születnek. Nem meglepő ez: a fényképezőgép még mindig a fényről szól, fény nélkül pedig a legjobb automatika és objektív sem képes zajmentes, éles képeket készíteni.

Ha a kölykök nem mocorognak és állványról készítjük a képet, ez valóban igaz lehet... 

Előnyök

Röviden összefoglalom a fényképezőgép előnyeit:

 • Mindennapi használatra tökéletes választás az alap szett, amely később természetesen bővíthető számos kiegészítővel (objektívek, szűrők, vakuk).
 • Nagyon fürge mind a képek készítése, mind azok visszajátszása során (Class 10-es SDHC kártyát használva).
 • A menü egyértelmű, okos felépítésű, jól használható és magyar nyelven is tud.
 • Az objektív gyűrűje zoomként használva rendkívül kényelmes és gyors használatot tesz lehetővé.
 • Az objektív működése halk, így videózás közben sem hallatszik bele (zavaróan) a kész alkotásba. Van motoros zoom is, háromféle, menüből állítható sebességgel.
 • Napfényben is remekül látható kijelző.
 • Cserélhető objektív és vaku.
 • Kényelmes fogás és a bőrhatású bevonatnak köszönhetően jó tapintás.
 • Gyerekfotó módban fókuszálás közben nyávog és csipog, hogy odafigyeljen a kicsi. Ez az első öt alkalommal bejön, később a gyerek már nem reagál rá úgy, mint először. 
 • NFC segítségével pillanatok alatt összeházasítható egy mobiltelefonnal.
 • Remek minőségű, nagy mélységélességű fotók készíthetők vele.

Hátrányok

Mivel semmi sem hibátlan, így felsorolom az általam tapasztalt negatívumokat is: 
 • Főleg videózás közben néha elveszíti a fókuszt, főként akkor, ha a képen nem a téma a legvilágosabb, vagy a téma nagy méretű, egyszínű, homogén felületet tartalmaz (pl. szürkészöld vízfelületen úszó sárga falevélnél képtelen volt a levélre élesíteni). Manuális fókusznál ez persze nem probléma.
 • Zoomolás után jól láthatóan sötétedik a kép gyéren megvilágított helyen (pl. szobában)
 • Nincs érintőképernyő: bár nagyon kényelmes a kijelző melletti tárcsa + gomb kombót használni, az érintőképernyő megléte kívánatos lett volna.
 • Az objektívvédő sapka (a cserélhető objektíves rendszereknek megfelelően) nincs rögzítve a géphez, attól félek, hogy elhagyom. :) 
 • A mobilos adatcsere-funkcióhoz külön alkalmazás telepítése szükséges a telefonra.
 • Drágák a kiegészítők (rendszervaku, objektívek) a géphez.

Végszó

Mindent összefoglalva a Samsung NX3300 véleményem szerint megéri az árát. Én az elmúlt pár nap kattogásai során remek választásnak tartom ebben az árkategóriában. Ha nem szeretnénk lemondani a cserélhető objektíves élményről és egy, a mindennapokban jól használható, viszonylag kompakt méretű gépet szeretnénk, akkor a Samsung NX3300 jó választás lehet. Aki csak automata módban akar kattogni, az ne ezt a gépet válassza: a gép inkább azoknak lehet jó választás, akik szeretnek egy-egy fotónál a beállításokkal is szöszölni, a gép erre lehetőséget is nyújt. Azoknak, akik már túl vannak az első ezer fotójukon és szeretnének tovább lépni, bátran ajánlható. 

Nincsenek megjegyzések: