Oldalak

2014. december 8., hétfő

Foglalkozás-egészségügy - 1. rész - A labor

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat egy minden tanévben kötelező rítus, amit jellege miatt – bevallom férfiasan – ki nem állok. Ennek első állomása a vérvétel és a laborvizsgálat. Maga a vérvétel meglehetősen gyorsan lezajlik, azonban odáig eljutni valami gyötrelem. Kezdem ott, hogy hajnalban, ébredés után mindjárt az első dolga az embernek egy adag pisit a megfelelő tároló edényzetbe juttatni. A legtöbb háztartásban nem hemzsegnek az erre a célra alkalmas edénykék, így magyar ember azzal oldja meg, ami van: üres bolognai szószos üveg, jól zárható fedővel, nejlonzacskóba csomagolva. Jó lesz ez. Kínosan ügyelünk, hogy a mennyiség ne legyen se túl kevés, se túl sok. Még megszólnak. Miután minden elkészült, az egységcsomagot a szokásos napi rutinhoz illő bőrtáskámba rejtem, s így indulok el hajnalok hajnalán, szakadó esőben a vérvétel helyszínére.

Namost ami biztos, hogy egy ilyen rendezvényen soha nem tudsz első lenni. Gyakorlatilag ha nem alszol az ajtó előtt, akkor biztosan lesz valaki előtted. Bejutva meg kell szemlélni az özön embert, elmorzsolni egy szitkot a fogunk között, majd beállni a sorba, várakozni. Mert bizony hosszas és feszült várakozás előzi meg a vérgyűjtő munkaerő megérkezését. Közben persze mindenki azt figyeli, hogy ki volt itt, amikor jött és kik azok, akik utána jöttek. Ez a feszült figyelem az életkor előrehaladtával exponenciálisan növekszik, így tulajdonképpen mindig van legalább egy ember az idősebb korosztályból, aki kronológiai sorrendben le tudja írni, hogy ki ki után érkezett, ráadásul ennek vitás helyzetekben hangot is ad, ezen túlmenően pedig időszakonként meg is szólítja azokat, akik esetleg véletlenül vagy készakarva megtévednének a sorrendet illetően. Akkor pedig nincs apelláta.

A várakozás perceiben egyébként emberi sorsok tárulnak elénk. Az emberek akarva-akaratlanul is beszédbe elegyednek egymással, így hamar kiderül, ki milyen gonddal és bajjal került most a laboratóriumi vizsgálat színhelyére. A paletta meglehetősen színes, három-négy olyan betegséget is megismerhetünk itt részleteiben, amiről addig még csak nem is hallottunk. Megemlítve, hogy valójában én csak foglalkozás-egészségügyi vizsgálat miatt vagyok itt, rögvest a kitaszítottak táborába kerülök, hiszen lényegében semmi bajom, mégis más idejét és a társadalom szűkös erőforrásait pazarlom azzal, hogy csak úgy álldogálok itt. Igyekszem erről nem tudomást venni és fapofával állni a sorban, meghúzva magam és remélve, hogy az imént megismert kórságokkal többet az életben nem fogok találkozni.

Ahogy így morfondírozok, pisaszag csapja meg az orromat. Rögtön eszembe jut, hogy a becsomagolt bolognais üveget vajon tényleg jól rögzítettem-e a táskámban a laptoptöltő és az egér közé. A táskát még jobban figyelem, nehogy nagyobb szögben dőljön meg, mint az kívánatos volna. A pisaszag nem múlik, így hát kénytelen vagyok ráellenőrizni, vajon nem tőlem jön-e az illatfelhő, ezért úgy téve, mintha apró retket takarítanék le táskám aljáról, ellenőrzöm, hogy nincs-e szivárgás. És nincs. Remek. Rendkívül elégedett is vagyok magammal, hogy mindezt milyen diszkréten vittem véghez, de aztán látom magam kívülről a hatalmas táskámmal, ami akkora, hogy amikor egyszer nem vittem be órára, megkérdezték tőlem, hogy hol hagytam a bőröndömet. Mindezt felettébb mulatságosnak találom, majd látván lelki szemeim előtt, hogy mennyire szerencsétlenkedtem itt az elmúlt percekben, el is röhintem magam, de a mellettem álló matróna szúrós tekintete visszatérít az itt megszokott jellegtelen arckifejezés irányába.

Egy óra várakozás és folyamatos táskakontroll után bejutok a tett színhelyére. Itt két hölgy van szolgálatban, az egyik kéri a papírjaimat, illetve a vizeletmintát. Közlöm, hogy csak óvatosan, bontás után meglehetős oregano-esszencia szabadulhat fel némi paradicsomos aláfestés mellett. Vigyorgok, de mivel ő nem érzékeli, hogy bolognais üvegben van a pöss, ezért a poén nem ül. Sebaj. Leülök egy székre, jön a döfés, közben a szakszemélyzet egymással beszélget:

– És hova?
– Nem tudom, valami tengerpartra.
– De jól megy!
– Hát. De ez tudod melyik, akinek régen az a kopasz volt a férje.
– Ko-ho-mo-ho-lyan?

Közben fiolacsere.

– Az. Az a szőke.
– Azt a rohadt! Hát ez nem semmi!
– Jó, mi?
– Durva. Ezt szorítsa erősen egy ideig.

Ez utóbbit már nekem mondja, majd amikor felállok a székről, éles hang visít mellettem:

– Lehet jööönnii! 

Majdhogynem becsokizok attól az ordítástól, amit kint viszont alig lehet hallani. Ennek ellenére nyílik az ajtó, én meg ott állok félig visszaöltözve a kabátba, közben szorítok erősen, ahogy kell, de már jön is be bátortalanul az ajtónál várakozó következő játékos, én meg úgy-ahogy összeszedegetem magam és irányulok kifelé máris, azonmód. Lóg rajtam az ancúg, össze-vissza, bőröndöm a vállamon. Úgy nézek ki, mint valami szerencsétlenebb történelmi fejlődésű ország szakadt zsibvásárosa. Végigvonszolom magam a várakozók között, hogy találnék már valahol egy helyet, ahol terhem letéve szoríthatnék tovább erősen, mert közben biza annyira erőlködök, hogy elindul piros vérem. Szorítok, közben nézem, hogy odakint szakad az eső, csillog az aszfalt. Még öt percet adok neki, utána felöltözök, mintha itt semmi sem történt volna és belevetem magam a mindennapok forgatagába.

Folytatás szerdán reggel: frissen kiértékelt eredményeim után maga A Vizsgálat következik! 

Nincsenek megjegyzések: