Oldalak

2014. november 12., szerda

NFC matrica

Majdnem két éve annak, hogy a blog hasábjain az NFC technológiáról olvashattatok. Az azóta eltelt rövid idő alatt mindennapossá váltak az érintéses tranzakciók: két NFC-s telefont összeérintve azok adatot cserélnek egymással, az üzletekben pedig egyre több embert látni, akik a bankkártya terminálhoz való érintésével fizetik ki a megvásárolt árukat. A legújabb hóbortom pedig a Z1 Compact megvásárlása óta az NFC technológia minél széleskörűbb kihasználása és a folyamatok automatizálása.

Azzal kezdtem, hogy rendeltem NFC-s matricákat (NFC tag, ahogy hívják ezt divatosan). Ez volt a pakkban:

Három NFC tag, három védőmatrica

Hát nem jópofa? Ezek a matricák 137 bájt hasznos memóriát tartalmaznak, amelynek tartalmát könnyedén, a Play-ről letölthető bármelyik NFC alkalmazással teleírhatjuk. Természetesen ehhez egy olyan mobilra lesz szükségünk, amelyben megtalálható az NFC technológia (valahol a hátulján fellelhető egy ilyen jel):

A pont, ahová a másik NFC taget érinteni kell

Applikációként én az ingyenes NFC Tools-t választottam. Annyi funkció van benne, amennyi kell: NFC tag-et lehet felprogramozni, törölni, másolni, illetve a hozzáérintett NFC tagről tud számunkra információt nyújtani:



Lényegében ezzel a szoftverrel állíthatjuk be azt, hogy mi történjen akkor, ha a mobiltelefon NFC chipjét a matrica közelébe visszük. Hozzá lehet adni szöveget, URL-t, elindítható egy alkalmazás, automatikusan megírható egy e-mail (pl. ha gyereked van: Hazaértem, apu! – a gyereknek csak oda kell érintenie a mobilt a matricához, az e-mailt a mobil elküldi a címedre, te pedig tudod, hogy rendben hazaért a kicsi), telefonszám, kontakt, bármi hozzárendelhető. 

Tégy egy matricát az éjjeliszekrényedre és programozd rá, hogy indítsa el az ébresztőórát. Tegyél egyet az autós mobiltartóba és programozd rá, hogy indítsa el a navigációt és kezdje el küldeni Bluetooth-on a zenét az autóhifinek. Ragassz egyet a kabátzsebedbe és állítsd be, hogy állítsa maximumra a hangerőt - mégiscsak meg kell, hogy halld a telefon jelzéseit, ha az utcán lépdelsz. Nincs kapucsengőd? Ragassz egy matricát a postaládádra, és programozd fel, hogy jelenítse meg egy rövid szöveg kíséretében a telefonszámodat: ezen bárki felhívhat, aki hozzád érkezik. 

A lehetőségeknek csak saját kreativitásunk szabhat határt. Legjobb, hogy a matricák újraprogramozhatók, így ha egy adott helyről kiderül, hogy ott mégsem használjuk őket gyakran, átpakolhatjuk máshová. Ha a matrica nyilvános helyen van, lehetőségünk van Read-Only módba állítani, így mások nem tudják átprogramozni, csak olvasni annak tartalmát.

Ezek a matricák nagyon hajlékonyak és vékonyak, bármilyen felületre (védőmatrica nélkül) szinte észrevétlenül felragaszthatók. Azt nem tudom, hogy az időjárásnak mennyire állnak ellen (pl. esőben lesz-e baja), de feltételezem, hogy mivel két vékony műanyag réteg között van az elektronika, túlzottan nagy kárt nem fog okozni benne az idő - no meg végtére is erre van a piros, zöld és kék védőmatrica.

Mivel a jót könnyű megszokni, ezért NFC-s mobillal rendelkezőknek a kipróbálása kötelező. :)

8 megjegyzés:

GhostHuN írta...

Mennyibe került? :)

Thozoo írta...

Nem volt egy ezres sem. :)
Szólj ha kell, lebótoljuk!

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Thozoo írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Thozoo írta...

Igen, van rá lehetőség. Több alkalmazás is van fent a Play áruházban, íme itt egy egyszerű és gyors: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.skjolberg.nfc.clone2&hl=hu

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Thozoo írta...

Legjobb tudomásom szerint nem kódolhatók másolás ellen, hiszen a lényegük pontosan a mindenki által ingyenesen kiolvasható adat. Elvileg simán le tudod másolni. Ha mégsem, akkor bizonyára már változott a technika, de az NFC nem egy adatbiztonsági fellegvár, hiszen nem is arra találták ki. Szerintem érdemes megpróbálni a másolást.

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.