Oldalak

2014. augusztus 9., szombat

Good bye, Telenor!

Valamivel több mint 11 év után búcsút intek jelenlegi mobilszolgáltatómnak, búcsúzom a Telenortól. A még Pannon GSM logót viselő SIM-kártyám nyugdíjba vonul és nem járja át többé az áram. Két oka van annak, hogy beadtam a válókeresetet: egyrészt azért, mert kedvezőbb ajánlatot találtam a Telekomnál, másrészt pedig azért, mert sajnos csak nem kaptam világos választ arra a kérdésre, hogy miért is nincs 3G mobilhálózat nálunk, csak az udvar közepén, illetve hogy szülőfalum zegzugos tájain, ha fullon van a térerő mutatója, miért nem működik egyáltalán a mobilnet (ahol a legjobban kéne, mivel "sima" net meg nincs).

Itt a blogon számos bejegyzést lehetett olvasni az elmúlt években is Pannon és Telenor témákban, jót és rosszat vegyesen, hát vélhetően ilyen már nem lesz egy ideig. Azért a 11 éves múltamat tekintve úgy gondoltam, hogy az ügyintéző csak rákérdez majd arra, hogy mi az oka annak, hogy nem találom jó arcnak őket és fel akarok mondani mindent, ami létezik (két előfizetés, mittudomén), de ilyen nem történt: elmondtam, mit szeretnék, ő pedig rögzítette, köszönte szépen, visz'hallás. Más oldalról nézve ezért tulajdonképpen hálás is lehetek, mert nem kellett magyarázkodnom és ezt lényegében nagyra értékelem. Így tehát szeptember 3-án éjféltől megszűnik mindenféle, a Telenorral kötött kapcsolatom, lassan elfelejtem majd 11 éve használt telefonszámomat is.

Valamikor karácsony környékén méláztam el arról, hogy bizony a hamarosan harmadik évét taposó telefonomat le kellene már cserélni, akkor erre a modellre gondoltam (még szavazás is volt), de időközben fordult egy kicsit a világ és jelenleg a legjobb ár/érték arányú készüléknek az Xperia Z1 Compact-ot gondolom. (Jártasabbaknak: 4 magos proci, Android 4.4.4, 2 GB RAM, 720p kijelző, Full HD videó, 20 MP kamera.) Így összedobtuk, amink van erre a célra és beruháztunk két ilyen készülékre.


Kicsit még mindig viszolygok a közel tablet-méretű okostelefonoktól, ebben viszont 4,3"-os érintőkijelző van, ami pontosan megfelel nekem, így nem kell külön szatyrot cipelnem a készüléknek. :) A 2 GB RAM és a 2,26 GHz-es, négymagos Krait 400 processzor azt hiszem időtállóvá teszi a telefont legalább 2-3 évig. Hosszabb távon nincsenek illúzióim. A vízállósága olyannyira nem érdekel, nem hiszem, hogy csap alatt fogom tisztítani, bár egy kiadós esőben való bőrig ázásnál igencsak jó hasznát lehet venni. A víz alatti felvételektől nem jövök lázba. Azt nem tudom, hogy az eddig megszokott billentyűzetes életvitelemet mennyire tudja kiváltani, remélem, hogy hamar megszokom a képernyőn való irkálást. (Hozzászokás címén a jelenlegi telefonom kis kijelzőjén is erőltetem a QWERTY billentyűzetet, több-kevesebb sikerrel.) 

A vásárlásnál Telekomék rögvest összegubancoltak valamit, mivel felhívtak és közölték velem, hogy a személyi igazolványom lejárt. Én többszöri ellenőrzés után is azt látom rajta, hogy még 6 évig érvényes, ezért most cívódunk kicsit a dátum értelmezésén, de reményeim szerint hamarosan letisztázódik az ügy és jövő héten végre birtokba vehetem és belakhatom az új készülékemet. Természetesen, ahogy az lenni szokott, a szokásos teszt nem marad el, beszámolok egy hét használat után arról, hogy mennyire jó (nagyon) és mit is tud (mindent) a készülék, ahogyan tettem azt az Xperia Mini Pro esetében is - majdnem 3 évvel ezelőtt.

Hát így állunk az Úr színe előtt. Az idő lassításának biztos módja egy ehhez hasonló kaliberű készülék megrendelése, ugyanis akármennyire várom, nem telnek a napok. :) Ez bizonyos fokig jó, mert tovább tart a nyári szünet, másrészről pedig már nagyon szeretnék birtokolni... így kitartok.

Nincsenek megjegyzések: