Oldalak

2013. július 10., szerda

Macskalélektan - képekben

A macskák összetett, bonyolult lények, erről blogunk hasábjain már régebben is írtunk. Itt az ideje, hogy az idők során felgyülemlett fotókkal alá is támasszuk az akkor leírtakat. A mi kis pákosztos dögünk mindig megtalálja a módját, hogy közölje, amit akar. Íme hát A Macska, ahogy velünk, emberekkel kommunikál. Szavak nélkül, mégis egyértelműen.

A gondolkodó macska

A macskáknak is szükségük van arra, hogy az éjszaka történteket feldolgozzák. Ezt rendszerint napközbeni durmolásuk közepette szokták megejteni. A hosszan előre nyúló mancs szövetbe való aggatása kissé ahhoz hasonlít, mint amikor a gondolkodó ember ceruzát forgat a kezében, vagy csak ütemesen kopog ujjaival az asztalon. A látszat ellenére nem alszik: szeme nyitva, figyel körbe, elemzi a helyzetet. És közben gondolkodik.

A "ne szólj hozzám" - macska

Mancsaival ügyesen hárít: nem akarok most mással foglalkozni, hagyj engem békén! Ilyenkor jobb tudomást sem venni arról, hogy van egy macskánk, közeledésünkre úgyis inkább felpattan és elmegy egy olyan helyre, ahová emberi kéz még csak be se teheti a lábát.

A lebukott macska

Pontosan tudják, hogy mikor csinálnak rosszat. Amikor sáros manccsal végiggyalogolnak a kocsin, felmásznak az ablakpárkányra, vagy jelen esetben szétkaparják a gondosan összeválogatott tűzifát. Amikor az ember megjelenik a színen, tudják, hogy lebuktak. Ezt a fejet vágják, de utána persze nem hagy alább a macska-büszkeség, kecses mozdulattal hagynak ott maguk után mindent és elegáns ugrással tűnnek el valamerre.

A depressziós macska

A tavasz kezdete és a vedlés megindulása (plusz vélhetően a párzási időszak eljövetele) negatívan hat ki a macskák amúgy sem túlzottan nagy napközbeni életkedvére. A teljes befordulást jól érhető testtartással és arcberendezéssel jelzik. Minden mindegy, lánc ledobva, lesz ami lesz!

Az érdeklődő macska

Elég egy véletlenül lelógatott madzag, vagy egy orruk előtt elhúzott, fűnyírás közben használt hosszabbító vezeték, a macskákban rögtön felmegy a szint és a jelzett ábrázattal érdeklődni kezdenek. A teljesen tágra nyitott, drogosokra jellemző szem és az orr apró mozgatása jelzi, hogy most bármi jöhet, minden játékra fogékony a jószág, érdemes kihasználni ezeket a pillanatokat.


A csendes gyilkos macska

Hihetetlen, de egy bogár vagy lepke megközelítése akár tíz perces, gondosan eltervezett hadműveletet és ezáltal elfoglaltságot jelent a macskosznak, még akkor is, ha szinte borítékolható, hogy az erőfeszítéseket nem koronázza siker. Nem csak a fűben, a betonon is képesek szőrmét nem kímélve kúszni-mászni, lefeküdni, lapulni, felkelni, amíg csak meg nincs a kiszemelt áldozat – vagy egy könnyed mozdulattal el nem röppen.

A ravasz macska

Tekintetéből semmi jó ki nem olvasható. Bármi lehet: vidám ugrándozás, vagy akár karmolás is. A körmeit meg-megvillantja, majd visszahúzza. Úgy tesz, mint aki alszik, de egy hajszálvékony résen mégis figyel, mi történik körülötte. Ne ébreszd fel az alvó oroszlánt! – sugallja a tekintet és a testtartás, érdemes fenntartásokkal kezelni a hangulatingadozásban szenvedő cirmost.

A jóllakott macska

Akinek egyelőre elég volt a macskatápból és a házi kosztból. Úgy döglik az árnyékban, hogy az összes lába szerteszét hever, próbálja kipihenni a táplálkozás okozta sokkot. Hasonlóan viselkednek nagy melegben is, a meleg prém alatt eképpen próbálják meg hűteni a macskabőrüket. A hassimogatás is szóba jöhet ilyenkor, de csak óvatosan, mert a legtöbb macska karmolással válaszol, ha nem a megfelelő ritmusban jön az áhított simi, főleg teli pocakkal.

A hűsölő macska

Kis testének minden négyzetcentiméterét igyekszik valami hűsítő dologhoz nyomni, például a betonhoz. Nagyon szeretnek falak tövében elhelyezkedni, hogy alulról és oldalról is érje őket a klimatizáló hatás. A farkukra külön gondot fordítanak ekkor. A hűsölő macska nem aktív, csak a száraz macskaeledelnek a tálkájukban való ismerős zörgése zökkentheti ki őket ebből a pozícióból, melyeket órákon keresztül képesek tartani.

Az elégedett macska

Ábrázatán szinte látszik a vigyor: jót ettem, jó a helyem, jót alszok és senki sem bánt. Az elégedett macskát elsőre fel lehet ismerni. A sok viszontagság után, mit egy macskának ki kell állni, minden cirmosnak jár egy kellemes, semmittevéssel töltött langyos, szellőfuvallattal tarkított nyári délután.

Nincsenek megjegyzések: