Oldalak

2008. augusztus 6., szerda

Mi van egy borotvahabban?

A mai alkalommal megvizsgáljuk, mit is tartalmaz egy palacknyi borotvahab. Az összetevőket egy teljesen hétköznapi Nivea Sensitive borotvahabról olvastam le. (Azért erről, mert perpillanat ezt használom.) Lássuk tehát, mit képesek a kapitalisták belekeverni a masszába, amitől szép és egészséges (?) lesz a bőrünk.

  • Laureth-23: egy emulgálószer. Az emulziók olyan anyagok keverékei, amelyek normális esetekben nem keverednének egymással, ilyen példának okáért a víz és az olaj. Ahhoz, hogy ez a kettő ne taszítsa állandóan egymást, szükség van egy "ragasztóra", ezt nevezzük emulgálószernek. Ilyen a Laureth-23 is. Fontos megjegyezni, hogy az emulgálószerek nyitottabbá teszik a bőrt a környezet káros hatásai felé.
  • TEA-stearate: a TEA-sztearát, ha nagyon nem megyünk bele a kémiába, egy krémszínű, viaszszerű anyag. Azoknál a termékeknél korlátlanul használható, amelyek nem maradnak sok ideig a bőrön (esetünkben tehát igen). Ahol tovább a bőrön marad, ott a felhasználható mennyiséget korlátozzák. Főként azért keverik a termékekbe, hogy elősegítsék az emulziót, az emulgálandó anyagok közötti felületi feszültség csökkentését. A borotvahabnál azért van jelentősége, mert megtisztítja a bőrt, azáltal, hogy engedi keveredni a vizet az olajjal és a bőrön lévő szennyeződéssel, ami később így vízzel lemosható.
  • Glycerin: egyfajta cukoralkohol, természetes forrásból és szintetikusan is előállítható. Jelen esetben a bőr védelmét segíti elő.
  • Gossypium: latin szó, jelentése gyapot. Valószínűleg itt a gyapot csírájából kinyert olajra utalnak, ami egy bőrkondícionáló adalék: segít a bőr vízveszteségét lelassítani azáltal, hogy egy védőréteget képez annak felületén.
  • Persea gratissima: vagyis avokádóolaj. Az avokádó nevű gyümölcsből kinyert sárgászöld olaj. Használata teljesen biztonságos, hatása a fentebb említett gossypiuméhoz hasonló (bőrkondícionáló).
  • Glycine soja: vagyis szójababolaj. Bőrünket simává varázsolja azáltal, hogy egy síkos felületet képez annak felszínén. Valószínűleg a borotválkozást elősegítendő. Mint általában a növényi eredetű szerek, ennek használata is biztonságosnak mondható.
  • Bisabolol: színtelen, sűrű, olajos folyadék. Fő összetevője annak az olajnak, amit a kamillából nyernek ki. A száraz, repedezett bőrt ápolja, eltünteti az elhalt részeket és simává teszi a bőrt, mindamellett kellemes illata van, illatszerek alapanyagaként is használják.
  • Chamomilla recutita: a kamillavirág latin neve, ezek szerint még ez is van benne. Gondolom, a Bisabololhoz hasonló bőrápoló hatása miatt...
  • PEG-12 Dimethicone: egy kicsit visszakanyarodunk a természetből a laboratóriumba, és egy újabb bőrápoló szerhez jutunk, melynek hatása leginkább a fentebb említett TEA-sztearáthoz hasonlít.
  • Stearyl alcohol: gyenge illatú fehér, viaszos anyag, amely arra szolgál, hogy csökkentse a termék habképződését, ha felrázzák azt. (Talán a túlzott habosodás megakadályozása végett került bele a borotvahabba?)
  • Hydroxypropyl Methylcellulose: íztelen és szagtalan fehér por, hatása igencsak sokrétű. Egyrészt ragasztóként funkcionál, több anyagot képes megkötni, egyesíteni, így elősegíti az anyagok emulgálását azáltal, hogy elkülöníti az olajos és vizes összetevőket. Vékony filmréteget képez a bőrön ez is, ugyanakkor ezen összetevő segítségével a termékben található vizes összetevők vastagsága növelhető, így a bőr hidratált marad, nem zsírosodik.
  • PEG-7M: a bőr felületén képez egy filmszerű réteget, védve azt a káros hatásoktól.
  • Silica: a bőr felületét dörzsöli, egy csiszolópapírhoz vagy habkőhöz hasonlatosan. Feltételezem azért, hogy az elhalt bőrfelületeket eltüntesse.
  • BHT: fehér, kristályos anyag, amelyet azért használnak, hogy a hab ne menjen tönkre túl hamar. A borotvahab szerkezete ugyanis oxigénnel érintkezve romlani kezd, pár percen belül teljesen képes megszáradni. A BHT (Butylated Hydroxtoluene) abban segít, hogy a hab minél tovább hab-szerű maradjon.
  • Propane, Butane, Isobutane: színtelen és szagtalan, sűrített gázok; ezek nyomják ki a palackból a habot.
  • Methylparaben, Propylparaben: tartósítószerek. Arra használják őket, hogy megelőzzék az összetevők bármelyikének baktériumok okozta erjedését vagy penészedését, ezáltal a termék megromlását.
  • Parfum: talán ezt nem kell magyarázni; illatanyag, amelynek a borotvahab kellemes illatát köszönheti.
Nos, mindössze ennyi.

---
Ez a post, illetve az összetevők utáni nyomozás+a fordítás 2 órát vett igénybe az életemből.

2 megjegyzés:

Norbie írta...

Azt hiszem ezek után szappannal borotválkozom :D

Viki írta...

😄