Oldalak

2011. július 19., kedd

Billentyűzetes Androidosok

Való igaz, hogy az új Androidos mobilok csodaszépek: gyönyörűen csillognak és gyűjtik az ujjlenyomatokat, ahogy a felhasználó megpróbálja munkára bírni őket. Egy LG Optimust tapogattam végig nemrég, jó, jó, de a billentyűzet nagyon hiányzik róla.

Gyakorlatilag minden szolgáltató kínálatát ellepték az érintőkijelzős telefonok, azonban mára már valami változás is látszik ezen a téren. Talán a gyártók is érzik, hogy csupán érintőképernyővel – hiába működik a készülék tökéletesen – nem lehet normálisan gépelni. Akármennyire is javítják a szavak felismerésének algoritmusát, akkor sem lehet normális, főként hosszabb szövegbevitelre alkalmazni a telefonokat. Hiába van az Android Marketben Blogger kliens, egy ehhez hasonló blogbejegyzés megírása ötször annyi időbe kerül, mint billentyűzeten.

Dicséretes, hogy egyre több márka jelentkezik billentyűzetes Androidos telefonnal, ami számomra mindig is az érdeklődés középpontjában volt. Ma már nem megy ritkaságszámba a QWERTY (sőt, magyar területen a QWERTZ) billentyűzetkiosztás sem. Igazából három telefon van, amiből válogatnék, ha anyagi lehetőségeim engednék (ebből mondjuk az egyik kakukktojás):

1. Sony Ericsson Xperia Mini Pro
Ez az X10 Mini Pro utódjaként beharangozott készülék egy, az X10 Mini Pro-nál magasabb felbontású kijelzőt és jobb funkcionalitást kapott. Egyedüli problémája, hogy állandóan csúsztatni kell szét és gyakorlatilag csak elforgatva lehet rajta gépelni.



2. HTC ChaCha
Ez az egyébként Facebookra kihegyezett készülék (amely funkció engem pont nem érdekel) nagyon kellemes szögben van "megtörve", jól lehet rajta gépelni, tesztek szerint igazán jól sikerült a billentyűzete és villámgyors szövegbevitelt tesz lehetővé. Természetesen érintőképernyővel szerelt, Androidot futtató készülékről van szó.



3. Sony Ericsson TXT
No, ő ugyan a bejegyzés címének ellentmondóan nem Androidos, viszont ennek ellenére Wi-Fi kapcsolattal ellátott, működik rajta a GTalk és remek billentyűzete van, amivel szintén csak gyors szövegbevitel valósítható meg. Talán zárt rendszere miatt kissé alacsonyabb árszegmensben indul, mint a másik két készülék.



Leginkább az utolsó kettő felé kacsintgatok. A HTC ChaCha kapható már, Telenornál Okostarifa 180-nal 37.990 Forintba kerül, Djuice számlásan 48.990 Ft. A másik kettőt még nem láttam a hazai szolgáltatóknál. (A TXT nagyon új, szerintem hivatalosan még meg sem jelent.)

Egy a lényeg: jó irányba haladunk. Felsejlik előttünk egy szebb jövő, amikor a telefonok billentyűzettel együtt érkeznek, hogy ne a kijelzőn kelljen bénázni egy-egy e-mail vagy SMS megírásához. Kicsit kivárunk, bővül a választék, csökkennek az árak, karácsonykor pedig telefont váltunk!

Nincsenek megjegyzések: