Oldalak

2007. december 10., hétfő

RSS

Meglepően kevés ember ismeri környezetemben az igen hasznos RSS-hírcsatornák (RSS feed) használatát (még azok is, akik elvileg informatikusok), így kénytelen vagyok egy rövid összefoglalóval szolgálni a témáról.

Mi is az az RSS? Az RSS tulajdonképpen nem más, mint egy gyakran frissített weboldalon lévő összefoglaló azokról a témákról, amik éppen aktuálisak. Ha analógiát szeretnék vonni letűnt korok megoldásaival, azt mondhatnám, olyan kicsit, mint az újságárus gyerek, aki torkaszakadtából ordítja az utcán: itt a Napi hír! Óccsóbb lett a kóbász! Meglehet, meg se vennénk az újságot, így lemaradnánk erről a hírről, de ha valaki felhívja a figyelmünket egy kiemelt témára, hirtelen érdekelni kezd, miről is van szó. Az RSS tulajdonképpen ugyanez, csak hála a jó istennek, nem ordít, ha nem akarjuk.

Honnan tudjuk, hogy új hír érkezett? Szükségünk lesz egy feed-olvasóra. A Firefox a 2.0-s verziótól kezdve, az Internet Explorer pedig a jelenleg aktuális, 7-es verziótól kezdve támogatja a hírcsatornák használatát. Sokkal kényelmesebb azonban, ha egy kimondottan erre szolgáló programot alkalmazunk (pl. FeedReader, Mozilla Thunderbird), amelyek viszonylag jól idomíthatóak, és az általunk megadott időközönként (ez lehet 1 perc, de akár több óra is) "átnézik" az általunk megadott weboldalakat, van-e új hír valahol? Így rendkívül gyorsan értesülhetünk például arról, hogy frissült a Thozoo naplója. :-) Azonnal láthatjuk, hány új hír van, amit még nem olvastunk el, nem kell minden weboldalt végigklikkelni és átolvasni. Csak figyeljük a feedeket, és a minket érdeklő hírekre összpontosíthatunk.

Természetesen nem csak asztali szoftver formájában létezik megoldás a feedek kezelésére: a Google Reader egy olyan online hírolvasó, amellyel helytől függetlenül tudunk a friss infókra vadászni. Legyünk akár otthon, vagy a munkahelyen, az online megoldás rendkívül jó szolgálatot tesz, hiszen nem kell otthon is végigböngésznünk azt, amit már egyszer elolvastunk, az online felület helytől függetlenül mindig az aktuális állapotot mutatja.

Hogyan tudunk feliratkozni egy hírcsatornára? A művelet rendkívül egyszerű és fájdalommentes. Ha böngészőnk Firefox, az oldal címsorának végén megjelenik a narancsszínű RSS-logó, ami arról biztosít bennünket, hogy az oldalnak létezik hírcsatornája.


Az ikonra kattintva egy újabb lap jelenik meg a bejegyzések összefoglalóival, a lap tetején pedig egy Feliratkozás feliratú gomb csábít el bennünket.



Ezután már csak megadjuk, hogy hol akarjuk élő könyvjelzőként tárolni a feedet, és készen is vagyunk. Elég csak belenézni, máris látjuk, van-e újdonság.

Vannak olyan emberek, akik érthetetlen okokból még mindig Internet Explorert használnak. Ott a dolog annyiban módosul, hogy a fülek sorában ide kell kattintanunk:


Ekkor megjelenik az összes, oldalon található hírcsatorna. Kiválasztunk egyet, majd a megjelenő ablakban a Feliratkozás gomb helyett megjelenő Előfizetés a hírcsatornára linkre kattintunk - és készen is vagyunk.


Feed-olvasó programoknál a sárga RSS-ikonra való kattintás után a böngésző címsorában megjelenő címet kell bemásolni, mint hírforrást (ez a naplóm esetében a http://thozoonaploja.blogspot.com/feeds/posts/default cím), a program innentől kezdve automatikusan kérdezgeti, érkezett-e új hír.


Hozzá kell tenni, halk szóval, hogy ugyan előfizetésről van szó, de ez - természetesen - teljesen ingyenes, semmibe sem kerül.

Jó feedolvasást mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: