Oldalak

2016. március 23., szerda

Kipróbáltuk: TP-LINK TL-WA854RE Wifi jelismétlő

Háztartásunk régi problémája, hogy vannak a lakásnak olyan részei, ahová wifis routerünk jele már "nem ér el", egyszóval a falak és a berendezési tárgyak miatt (meg a router szerencsétlen, sarokban lévő elhelyezkedése okán) árnyékolt területek keletkeznek. A jelenség egyébként a legaljasabb fajtából való: úgy látszik, mintha közepesen erős wifi jel lenne, de amint elkezdenéd használni a netet, hirtelen kipurcan, eltűnik, a telefon pedig visszavált mobilnetre. Ennek köszönhetően úgy fogyasztottam el 200 megabájt adatforgalmat ebben a hónapban, hogy itthon (elvileg) és a munkahelyen is wifi-hálózaton lóg a telefon egész nap. 

Régi vágyam volt beszerezni már egy wifis jelismétlőt (repeatert), aminek semmi más dolga nincs, csak a már rendelkezésre álló wifihálózatot befogni és annak jelét felerősítve továbbsugározni. Így nem kell a routert máshová rakni, nem kell kábelezni, falat furkálni, kábelcsatornázni, semmi ilyesmire nincs szükség: egész egyszerűen csak be kell dugni a konnektorba az eszközt, be kell konfigurálni és mehet a menet. 

TP-LINK TL-WA854RE Repeater

Az eszköz egy meglehetősen puritán dobozban érkezik, amin a termékfotó, meg néhány információ található (pl. az, hogy az géphez rendelkezésre áll egy app a Play Store-ban). Okoz némi fejtörést a fólia lehámozása után, hogy hol nyílik a doboz (ki kell csúsztatni a belső dobozt a külsőből), ezt követően az alábbi látvány fogad bennünket:

Kis borítékban a dokumentáció

A kis borítékot leemelve pedig feltárul előttünk az Eszköz, teljes valójában:

Csomagolva

No, ahogy azt kell, rögvest vittem a gépet és dugtam be abba a konnektorba, ami a lakás közepén található és ahol egyébként jó a wifi-jel, s azt reméltem, hogy a konfigurálást követően majd mindenhol jó lesz. Nem lennék mérnök, ha nem végeztem volna méréseket előtte és utána, természetesen. Elvonultam a legfélreesőbb, legárnyékoltabb helyre a lakásban és becsuktam minden ajtót, hogy jól megnehezítsem a rádiójelek dolgát, majd lemértem, hogy milyen erős a saját hálózat jele.

A világoskék a jelismétlő, a piros az eredeti jel erőssége

Ebből már azért sejthető volt, hogy a sikeres konfigurálás után a saját hálózat is valahol a ciánkék színnel jelölt erősségűre kúszik fel, de ne kapkodjuk el ezt ennyire, várjuk ki a végét. A hálózati beállítás természetesen szögegyszerű: az első belépés után megváltoztatjuk a felhasználónevet és jelszót, megadjuk, hogy melyik hálózatot akarjuk ismételni, mutassa-e a készülék az SSID-t, vagy ne, az legyen-e a klónozott hálózat neve, mint az eredetié, vagy ne, aztán mentés, és kész. A készülék újraindul.

Ismétel ott fent, magában
A bootolást követően pedig a ledek fénye szépen mutatta, hogy meglehetősen erősen fogja a jelet, tehát okosan tovább tudja sugározni azt. 

Újabb mérés következett az árnyékolt helyen.


Csak jobb!

Nos, kérem, azt kell mondjam, hogy a wifi-jelek elől nem bújhatunk el többé: a lakás minden részében jól fogható, erős és stabil a vezeték nélküli hálózat jele.

Gondoltam, ha már mérek, annak ellenére is kimegyek a lakásból az udvar közepére, hogy szakad az eső. Itt viszont már eléggé meglepődtem: kb. 20-25 méterre a jeladótól úgy, hogy csak egy fal volt az adó és a telefon között még simán volt jel, bár hozzá kell tenni, hogy itt már jelentős késedelemmel kellett számolni, de volt, nagyjából használható is volt, szóval teljesen elégedett vagyok. 

Azt hiszem, ha értékelni kellene a kis masinát, kövér ötöst írnék be neki, hiszen az általa elvárt funkciót tökéletesen biztosítja, nem eget verően drága a cucc (6-7000 Ft környékén lehet beszerezni), és szép csendben teszi a dolgát. Nem többet, viszont nem is kevesebbet, mint amit elvár tőle az ember. 

Nincsenek megjegyzések: