Milánói rakottas gazdagon
Hozzávalók:
- fél kg darált sertéshús
- 4 kis, vagy 2 nagy fej hagyma
- 1 üveg milánói alap (lehetőleg Dolmio: megérdemli a reklámot, mert nagyon finom)
- 1 üveg zöldbab (de lehet fél kg fagyasztott zöldbab is)
- 10 nagy krumpli (kb. másfél kg)
- 6 tojás
- 1 nagy pohár tejföl
- 30 dkg sajt
- kevés olaj, só, fűszerek
A 4 fej hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A darált húst kevés olajon 15 percig pirítjuk. Amikor már szép barna, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és megsózzuk. Így újabb 15 percig főzzük. Ekkora már kezdi elfőni a levét, hozzáadjuk a milánói alapot, és azokat a fűszereket, amiket ennek elkészítése során alkalmazni szoktunk (én speciel oregánót, de anélkül is finom.) Ezzel újabb 30 percig főzzük. Mindeközben megfőzzük keményre a 6 tojást, valamint héjában főzzük meg a krumplikat is. (Ha fagyasztott zöldbabbal dolgozunk, azt is főzzük kb. 15-20 percig, forrástól számítva, enyhén sós vízben.)
Amikor minden készen van, lezárjuk a tűzhelyet, majd hideg vízben lehűtjük a tojást, és a krumplit is. Ez utóbbi esetében vigyázzunk arra, hogy ne legyenek teljesen hidegek a krumpliszemek, mert akkor nagyon nehezen tudjuk megfosztani őket a héjuktól. Meghámozzuk a krumplit és a tojást, majd fel is szeleteljük őket.
Közepes méretű, magas falú tepsit kizsírozunk, majd rétegesen belerakjuk a hozzávalókat, az alábbi sorrendben:
- legalulra 1 réteg krumpli (lehetőleg a teljes adag fele)
- 1 rétegben a zöldbab (az összes)
- 1 rétegben a darált húsos milánói szósz (az összes)
- 1 rétegben az összes tojás
- 1 rétegben a második fél adag krumpli
- 1 rétegben az egész pohár tejföl
- a legtetejére reszeljük rá az összes sajtot.
Az elkészült művet előmelegített sütőbe tesszük, és közepes fokozaton addig sütjük, amíg a sajt el nem kezd barnulni a tetején (kb. 40-50 perc).
Jó étvágyat kívánunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése