Kolbászos krumplileves extra
Hozzávalók:
- fél kiló krumpli
- 3-4 szál sárga- és fehérrépa (zöldség)
- 1 fej hagyma
- egy szál kolbász
- kevés étolaj vagy zsír
- oregano
- majoranna
- szárított kaporlevél
- tárkony
- őrölt paprika
- ketchup
- só, ételízesítő, esetleg gulyáskrém
- egy-másfél óra szabadidő :-)
A krumplit, sárgarépát és zöldséget megtisztítjuk, majd ízlésünknek megfelelően felaprítjuk. (Egy tojás méretű krumplit én négyfelé vágok.) Érdemes még az előkészületek során a kolbászt is felkarikázni, hogy később ezzel ne kelljen foglalkozni.
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a kevés olajon/zsíron üvegesre pirítjuk.
Miután a hagyma megpirult, hozzáadjuk a megtisztított krumplit és zöldségeket, majd kevés őrölt paprikát szórunk rá, és párszor megkeverjük a lábasban. Ügyeljünk arra, hogy ez ne tartson sokáig, ugyanis az őrölt paprika hamar megkeseredik.
Miután kevergettük kicsit, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (sőt, még többel is, nálam a képen látható adagnál másfél liter víz elegendő volt). Hozzáadjuk az oreganót, tárkonyt, majorannát és a kevés szárított kaporlevelet, majd jól elkeverjük.
Főzés közben folyamatosan ellenőrizzük az ízeket, és ha szükséges, ételízesítővel és sóval alakítsuk szájunk ízének megfelelő irányba a levest. (Ínyencek gulyáskrémet is alkalmazhatnak, isteni finom lesz vele, főleg a csípős verzióval...) Ügyeljünk arra, hogy az étel egy kicsit inkább sótlanabb legyen, mint kellene, ugyanis a főzés végén a levesbe adagolt kolbász is sós.
Ízesítés közben egy kevés ketchupot is csempésszünk a levesbe, így sokkal harmonikusabb ízhatást érhetünk el.
Folyamatosan kóstolgassuk a levest, és néha keverjük meg. A forrás közben elpárolgott vizet pótoljuk! Amikor a répa már majdnem megfőtt, öntsük bele a kolbászt a levesbe.
Főzzük még legalább 10-15 percig, néha kavarjuk meg. A tűzről levéve hagyjuk egy picit állni. Aki tejfölösen szereti, fogyasztás előtt egy-két evőkanál tejföllel bolondíthatja meg ennek az amúgy is finom, tartalmas levesnek az ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése