Hozzávalók
- 400 gramm liszt a tésztához (+ egy kevés az összedolgozáshoz)
- 1,5 dl langyos tej
- 1 csapott teáskanál cukor
- 1 csapott teáskanál só
- 4 evőkanál olaj (+ kb. 2 evőkanál a sütés előtt)
- 25 gramm élesztő
Elkészítése
A langyos tejbe beletesszük a cukrot, elkeverjük, majd ebben felfuttatjuk az élesztőt. Ez hőmérséklettől függően kb. 15-20 percet vesz igénybe. Amikor felfutott, a lisztet egy keverőtálba tesszük, beledobjuk a sót és a liszt közepére kis fészket készítünk, majd beleöntjük az élesztőt a tejjel együtt. Erre jöhet az olaj. Ezután a tésztát elkezdjük összegyúrni. Kezdetben ez egy igen ragadós masszát ad. Időközben, ha száraznak érezzük, kis vízzel pótolunk. Időközben újra és újra lisztet adunk a tésztához, mégpedig úgy, hogy a lisztet a kezünkre öntjük és a ráragadt tésztát ledolgozzuk róla, bele a tésztába. Mindezt addig csináljuk, amíg olyan tésztát nem kapunk, ami már nem ragad a kezünkhöz. A gyúrást a lángostészta-készítéshez hasonlóan végezzük: a kézbe fogott tészta két szélét a tészta alá fordítjuk és ezt a műveletet ismételjük addig, amíg a tészta a fentebb leírt állagú lesz. Ha készen vagyunk, a tészta már nem ragad, kis cipót formálunk belőle, visszatesszük a keverőtálba, lefedjük és kelni hagyjuk.
Amikor a tészta megkelt (kétszer, háromszor akkora, mint amikor a keverőtálba tettük) egy tepsibe kb. 1-2 evőkanál olajat teszünk és ezt elkenjük a tepsi alján. A tepsire ráhelyezzük a tésztát és kb. félig szétnyújtjuk kézzel. Ezt követően a tésztát megfordítjuk és a tepsi teljes méretében elnyújtjuk azt. Innen már nincs más hátra, mint a feltétnek a tésztára helyezése.
Rajta a feltét: tejfölös-fokhagymás-kapros alap, szalámi, mexikói zöldség. Ezt még sajt követi majd. |
Ha megvan a feltét, előmelegített (!) sütőben kb. 15-20 percet sütjük a tésztát, nem túl intenzív fokozaton (gázsütő: 2-es fokozat). Sütés közben nyugodtan ki lehet nyitni a sütő ajtaját, ellenőrizni a pizza alját, ugyanis akkor jó a tészta, ha az alja aranybarnára sült és a tetején a sajt valami ilyen állagot vesz fel:
Elkészült a pizza |
Természetesen légkeveréses sütőben a sajt mielőbbi pirulása is elősegíthető, mi ebből a körből kimaradtunk most.
Jó étvágyat mindenkinek!