Oldalak

2012. október 26., péntek

Halloween gumicukor gigateszt

5 és fél évvel ezelőtt volt egy nagy gumicukor gigatesztünk: az akkor megnyitott Lidl Party mix csomagjában található finomságokat teszteltük. A közelgő halloweeni hangulatkeltés örömére az üzletlánc egy meglepetés-csomagot állított össze Magic horror néven, amelyben válogatott borzalmakat öntöttek gumicukor-testbe. Lássuk, hogy megéri-e az egy kilónyi gumicukor 1200 Ft-ért: következik Halloween gumicukor gigatesztünk.


Mágikus borzongás

A doboz kinyitása után olyan illat csapja meg az orrunkat, mint amikor málnaszörpöt készítünk 1:1 arányban vízzel: tömény, mindent átható gyümölcsillat járja át orrunk legbelső zugait is. Az émelyítő illat ellenére kedvünk van csemegézni. Hamar rádöbbenünk azonban, hogy sok cukorka van a dobozban (egészen pontosan 171 darab – ha már teszt, megszámoltam), azonban ezek több kategóriába sorolhatók. Mivel főként az összetétel határozza meg az ízt, ezért az ugyanolyan összetételű, de különböző alakú cukorkákat most egynek vesszük.

Lássuk a csapatokat!

Alul fehér - felül fekete


A gumicukor alul puha, habos, felül pedig klasszikus gumicukor-állagú. Első harapásra nyersgumi, mely később citromszörp ízévé szelídül. A habos réteg olvadásával édesebb lesz az összkép, de alapvetően a két komponens íze egymástól nem választható el. Amit első látásra medvecukornak gondolnánk, az sem az: teljes mértékben gyümölcsös gumicukorral van dolgunk, amelynek külleme ötletes, ezért jeles (5), íze viszont kissé futurisztikusan savanyú, ráadásul pár perc elteltével nyájas muskotályos bor íz kering a szájban, ezért arra csak jó (4) osztályzatot adunk.

Alul rózsaszín - felül piros


Látványvilágra az előző csapat megoldását hozza a vérvörös színű borzongós cukorka, lássuk az ízhatást! Olyan íze van elsőre, mint amikor az ember lufit fúj fel. Később a gyümölcsíz kezd dominálni. Nincs annyira savanyú, mint az előző csapat szereplői, sőt a habréteg valahogy sokkal intenzívebben "habzik" az ember szájában. Olvad a cukor, cukrozott ribizli és piros gyümölcsök hangulata lesz úrrá a szájüregben, majd az egész egy rövid fellángolással lesz oda. Perceken belül nagyon kellemes íz terjeng a szánkban, újabb kört akarunk magunknak követelni. A kivitelezéssel nincsen gond, jeles (5), az ízvilág szintén pazar, ezért arra is adunk egy jeles (5) osztályzatot. 

A fekete sereg


Fekete macska, szekrénypók és maga a sátán is megjelenik ebben a válogatásban, amelyet teljesen éjfekete gumicukorból öntöttek. Itt már tényleg kívánatos, hogy a medvecukor kissé fanyar, érett ízlelőbimbókat kívánó íze előkerüljön, de fájdalom, ezzel itt sem találkozunk. Ehelyett kissé szúrós-kesernyés, de valahol szebb napokat látott, hátsó csalitosból szedett gyümölcsök groteszk harmóniájával indul a dolog, majd irtózatos rágást követően ez később vasárnapi húsleves-utóízbe hajló, erjedt mangóvá teljesedik ki. Az íz lecsengése után nem marad semmi: a csomagból másik cukorkát fogunk ezután választani. A formavilág (főleg a macska) egész jó, bár a kép közepén található fókaszerű izé nem tudom mi lehet (a kép tetején található egysejtűről sincs sok szakvéleményem), kap egy jó (4)-t, hogy ne sírjon, az ízvilág azonban be kell hogy érje egy halovány közepes (3) érdemjeggyel.

Anatómiai válogatás


A lefejtett bőrű testrészeket ábrázoló gumicukorkák tényleg a rettegést csempészik a fogyasztó almáriumába:  az ember kissé remegve harap bele az egyébként 12 egészséges fogat magában foglaló ínybe. Szinte érezzük, hogy roppanni fognak a fogak – de nem. A gumicukor puha. Se az ujjpercek, se pedig a koponyacsont nem roppan. Elsőre talán málna-vanília ízhatásra gondolunk, de a rózsaszín hab sejthetően a rózsaszín-piros csoport alapja, a fehér részek viszont valahogy elvesznek a hab mindent uraló, savanykás íze mellett. Olyannyira, hogy három ilyen gumicukrot fogyasztottam el a teszt alatt, mire rájöttem, hogy a cukor annyiban más a többitől, hogy ha megfelelően rágjuk, akkor a fehér részek édeskés ízét is ki tudjuk sajtolni a tolakodó gyümölcsös mellett. Valahogy nem erre számítottam, ezért az íz csak jó (4) osztályzatot kap, a forma viszont odavág, ezért az jeles (5) bejegyzést érdemel a naplóba. 

A kétkomponensű csontváz


Nagy izgalommal fogtam hozzá a pirosfejű - sárga aljú csontváz elfogyasztásához. A klasszikus gumicukros hagyományokat felvonultató cukorkából már első blikkre dől a narancs éltető aromája. Felüdítő, kellemes ízvilág, nem tolakszik, később érett naranccsá szelídülve kelleti magát. Kellemes. Csakúgy, mint a fekete aljú csonti, ami szintén narancsos, de valami más, kormos íz vegyül az egészbe, ennek ellenére rendkívül finom az egész kompozíció. Talán grapefruit-ra emlékeztet. A csontvázak lába között azért én hagytam volna némi helyet, hadd lifegjen az egész, így nagyon egybe van kasírozva. Közepes (3) osztályzatot tudok felajánlani a dizájnernek. Az ízvilág azonban egyértelműen jeles (5). (Öt perc után vonult pöszméte ízt hagy a szájban, ezt egy újabb darabbal tudjuk ellensúlyozni.)

Neonkék őrület


Korunk színe a neonkék: az autók alját megvilágító neonok és az éles fényű LED-ek mind arról árulkodnak, hogy ennek a színnek helye van a piacon. Míg gyerekkorunkban csak a szőlőre permetezett rézgálic, vagy a csöpögő csapok körül megtalálható lerakódás esetén találkoztunk ezzel a színnel, ma már mindennapjaink szerves részét alkotja. A gumicukrok világába is befészkelte magát, de azért láthatjuk, hogy a sátán feje még itt is tökéletesen piros. Ízét tekintve rendben van, bár sokára kezd el hatni. Színével ellentétben piros bogyós gyümölcsök igen kellemes ízvilágát tárja elénk, amennyire diszkréten kezd, később annyira belelendül. Vízben feloldható italpor kétes aromája vegyül az egyébként remekül megkomponált ízbe, majd múló nyom nélkül tűnik el a szájban. Ezért egy jó (4) osztályzatot tudok adni, formavilágra pedig (a denevér és a mellette balra látható kancsal csontvázkoponya miatt) odaígérem a jeles (5) érdemjegyet.

A dobozban természetesen nem csak ezek a cukorkák találhatók meg, hanem sok egyéb is, azonban azok már a klasszikus gumicukros irányelveket követve a Haribo macik állagában pompáznak. Ízük vegyes, egyik-másikuk nagyon ott van, de általánosságban elmondható, hogy a csomagban csak gyümölcsízű cukorka van. Ha összességében kellene értékelnem, mind formavilágát, mind ízét, mind pedig az összhatást illetően egy jó (4) osztályzatot tudnék adni. Az biztos, hogy nagyon sok kellemes percet fog még szerezni a doboz tartalma, talán a Halloween időszaka is elmúlik, mire a végére érek. Ha a gumicukrot szereted (azon túl, hogy rossz ember nem lehetsz) mindenképpen megéri beruházni erre a termékre. Borsos árának könnycseppek melletti jó magyar forintban való kicsengetésénél jusson eszünkbe, hogy ezért a pénzért egy kiló (171 darab) gumicukrot kapunk (7 Ft/cukorka). 

Borzongásra fel!

3 megjegyzés:

Adrienn írta...

Szia! Köszi a tesztet :) tegnap vettem ilyet így az általad leirtakat én is végig kostoltam. Felnőtt létemre 2 orát pakolgattam és nézegettem :D az egysejtű egyebként szerintem szellem :)

Thozoo írta...

Mi meztelencsigára gondoltunk, de az tényleg nem illik a halloween-képbe, úgyhogy marad a te megoldásod. :)

Unknown írta...

Istenni 2 őt is kaptam