Oldalak

2014. június 30., hétfő

Best of érettségi

Most, hogy a szóbeli érettségi is levonult, itt az ideje számot vetni és összegyűjteni, mit is láttunk-hallottunk az ott töltött három nap alatt. Íme néhány gyöngyszem, mindegyiken ríttam – vagy így, vagy úgy. :)

Informatika

- Hány szám van a tízes számrendszerben?
- 9.
- Hát nem. Inkább 10.
- Jaaaa, tényleg, mert ott van a kilences is!

- Milyen nyomtatót vásároljak, ha naponta legalább 50 oldalt akarok kinyomtatni, fekete-fehérben, főként szövegeket?
(Hosszas gondolkodás, majd lemondó tekintet)
- Hát... szerintem tanár úr inkább ne vásároljon nyomtatót.

- Mondj egy mágneses elvű tárolót!
- Lyukkártya!
- Az papírból van.
- Akkor nem mágneses?

Történelem

- Ki írta az Egri csillagokat?
- ????
- Hát ott voltatok kirándulni is!
- Eger?

- Mi halt ki 1301-ben?
- Az Árpád-ház.
- Ez így nem igaz.
- Akkor nem az Árpád ház?
- Dee, csak...
- Hát az Árpád ház.
- Nem.
- Nem?
- Melyik ága?
- Hát a férfi ága.
- Az. Akkor mi halt ki 1301-ben?
- Az Árpád-ház.
- A férfi ága!
- Az.

Angol nyelv

- What kind of exotic pet do you want?
- An elephant.
(- Milyen egzotikus kisállatot szeretnél?
- Egy elefántot.)

- Introduce yourself, please!
- I am stupid and lazy.
(- Mutasd be magad, kérlek!
- Hülye vagyok és lusta.)

Magyar nyelv

- A nyelvünkbe beszivárogtak az idegen szavak és megjelent sok trágár szó és kifejezés is. Ilyenek például a ...
- Köszönjük, köszönjük!

2014. június 22., vasárnap

A tavasz ígérete - videóval

A tavasz ígérete című dalom 2012. augusztus 24-én bukkant fel itt a blogon. A filmzenei ihletésű műhöz most elkészült a hangulatfokozó videó is. Jó szórakozást! :)



2014. június 17., kedd

Reklámok kikapcsolása a Skype-ban

Sokakat zavarnak a Skype Windowsos verziójában a reklámok, mivel a képernyő egy jó részét kitakarják. Ezek azonban kikapcsolhatók. Az alábbiakban két megoldást mutatunk erre. Nem mindegyik működik mindenkinél, nálam az első jött be.

1. megoldás

Ha a Windows a C: meghajtóra van telepítve, akkor menjünk el a C:\Windows\System32\drivers\etc mappába és ott keressük meg a hosts fájlt. Ennek legutolsó sorába írjuk bele:

127.0.0.1     rad.msn.com

(A 127.0.0.1 és a rad.msn.com között egy tabulátor van.)

Mentsük a fájlt és zárjuk be.

Ezután a Skype-ban állítsuk be az alábbiakat:

1. Az Eszközök/Beállítások/Értesítések/Figyelmeztetések résznél ne legyen pipa az alábbiak előtt:


2. Az Eszközök/Beállítások/Adatvédelem/Részletes ponton belül ne legyen pipa az alábbi előtt:


Mentsük és zárjuk be a Beállításokat.

(via blog.gabu.hu)

2. megoldás

Nyissuk meg a “C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts” fájlt (vagy ha a windowsunk nem a C: meghajtón van akkor az aktuális meghajtóját). 1. A Start menüből válaszd ki a Vezérlőpultot és keresd meg a hálózati beállításokat. Ezt attól függően, hogy a Vezérlőpult hogyan van beállítva, két módon teheted meg:

Kategória nézet

Nagy ikonok nézet

2. Az itt megjelenő ablak bal alsó sarkában válaszd ki az Internetbeállítások pontot.


3. Megjelenik egy panel, amelynek a Biztonság feliratú fülét kell kiválasztani, majd a megjelenő részen a Tiltott helyek ikonra kell kattintani. Ezt követően megjelenik egy Helyek feliratú gomb, kattints arra is!


4. A megjelenő párbeszédablakba írjuk be: 

https://apps.skype.com

majd a Hozzáadás gombbal adjuk hozzá a helyet a listához.


5. A Bezárás gombbal zárjuk be ezt az ablakot, OK gombbal az Internettulajdonságokat. Bezárhatjuk a Vezérlőpultot is, majd indítsuk újra a Skype-ot és élvezzük a reklámmentes csevegést. :)

2014. június 13., péntek

Vakációóó!

Örömmel jelentem be, hogy véget ért a 2013/2014-es tanév – legalábbis ami az oktatással eltöltött részét illeti. Íme egy kép, amellyel a végletekig azonosulni tudok:


Számomra egyben jubileum is ez a mai nap, ugyanis a mai, péntek 13-i nappal húztam le egy évtizedet az iskolában, mint tanár. Sajnos még nem örülhetek felhőtlenül, ugyanis van még két hetem, amit aktív munkával fogok tölteni (megy egy tanfolyam, plusz lesz egy szóbeli érettségi is), de egyelőre még lelkes vagyok és remélem, hogy nem hajítom le a láncot ezalatt a rövid idő alatt. Utána valószínűleg alszok egy hétig, majd belevetem magam a Nagy Magyar Nyárba, melynek tikkasztó perzselését országunk időjárása (melyet a keleti nedves kontinentális, a nyugati óceáni, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakít) már-már nyomokban tartalmazza. Klasszikusabban szólva olyan meleg van néhanap, mint a dög, nagyon nem kell a lajbi, annál jobban kellene egy kiadós eső.

Ma azonban nem foglalkozom már semmivel. A mai délután a pihenésé. A tervezett program:





Szép napot! :)

2014. június 9., hétfő

8 éves a Thozoo naplója

Álmomban sem reméltem volna 2006. június 9-én, amikor megírtam az első bejegyzést ebbe a blogba, hogy 8 év múlva is aktív lesz az oldal. Azonban úgy fest, mégiscsak így van, hiszen a mai napon ünnepli a Thozoo naplója a 8. születésnapját!

Boldog születésnapot!

Az elmúlt nyolc évben 1358 bejegyzést írtam, ezzel 138296 oldalletöltést tudhatok magaménak, ami sokkoló szám. Köszönöm annak az idők folyamán változó, átlagosan napi 50 lelket számláló látogatói tábornak, hogy velem tart és újra meg újra erre az oldalra kattint. Nyilván ők képben vannak az elmúlt évet illetően, annak azonban, aki néha lazított, íme egy kis keresztmetszet az elmúlt év érdekességeiből, lehet pótolni! :)


Lapozzátok fel a napló többi oldalát is és ünnepeljetek velünk eme ragyogó napon!

A szerkesztőség

2014. június 5., csütörtök

Kvarc

Egy újabb muzikális műremek, mellyel megörvendeztetlek benneteket így a hosszú hétvége előtt. Kvarc című dalom 2011-ben íródott, azóta tologatom ide-oda a számítógépen. Most végre összeállt bennem a kép, hogy milyen tőlem telhető képi világot formálhatnék hozzá. A zene maga eléggé szögletes, feszített üteme és a benne felhasznált szintetizátorok kicsit gyermekkorom kedvenc kvarcjátékainak világát próbálják meg közelebb hozni. Ennek ellenére, így három év távlatában is jól szól. Nem hiszed? Hallgass bele! ;)

2014. június 2., hétfő

Gizel nénéd napirendje

Nem ëccërű, nem ëccërű, ha az embër mëgvínűl! Míg jobban nem ëccërűbb, ha nincsen, akinek elsorojja mi báncsa! Nem gyötté, maj’nem ëggy évig, a szëmed nem sűl ki? Hun vóttál? Dógod vótt, hát. Ösmerlek mán. Főleg mikor így nézël ë! Szërinted nekëm nincs dógom egísz nap? Asziszed, a nyugdíjjas csak egész nap aztat csinájja, hogy fëlkel, oszt’ annyibul áll ki a napja, hogy olvassa az újságot, akkar a téjvéjbe mindëggyik? Na neeem, drága csillagom, eztet azé’ në higgyed el! A téjvéjnek amúgy së higgyél.

Elősször is: rëggel időbe këll kelni. Nem azé’, mer’ mán este nyóckor alszol, neeem. Ennek oka, gyerëkëm: a kënyír. Hát kinek van mán gusztussa dilelőtt nyóckor mëgvënni a rossz, pëtyhütt kënyeret? Mer’ nekëm nincs, az szentigaz! Bótba nyitás előtt këll mënni, nyitást ottan këll kivárni, kënyeret elsők között këll vënni. Melegën, frissibe’. Aztat haza këll hoznyi, szakajtókendőbe be këll bugyolláni, oszt’ lëhet elrakni a kasztliba. Jóccakát.

Aztán ott van a kert, ugyë. Mëg nem vëszëm a lëcsopaprikát annyijé, amennyijé ezëk aggyák! Merejű víz a, sëmmi íze néki! Inkább vetëk magamnak a gërádján vagy öt sort! De az mëg nem lësz mëg magátú! Főleg a macskapöcse paprika! Nem elég, hogy a dërëkad lëszakad, mire elgyuggatod, örűhecc, ha nem ver ki az esső a kertbű. Utánna mëg mán nem gyön rá az esső, ha elgyuggattad, aztat annyit këll öntözni mëg gyomláni, ëgye el a zíz, hogy mëgőrűsz, mire hasznot látol benne. De fínom, ejj, rëttenet be tudok belüle ënni.

Na, ha mëgcsinátad a kertet mán ott van, hogy kilenc óra. Akkor csak főzni kéne valamit. Nem gondolod tán, hogy az a nagy lábos ideskáposzta leves, mëg az a kaszroj turógombóc csak úgy termëtt a gázon, ugyë? Tërkátul tanúttam (az mëg a mérëgkeverő Sztanka Pali feleségitül leste), hogy ha ker’be mész, mindég ollyan ételt csinájjál, ami elvan magába. Rotyoghat kitöbbre, addig të foglalkozhatol a macskapöcse paprikával. Oszt’ ha fëlmész a kertbűl majd rájanézhetël – jóformán kész.

Mire az ebéd kész van mingyán 11 óra elmútt. Bëtyárul telik a konyhán az idő, majd rágyössz, ha mán háziasszony lëszël. Vagy háziembër. Na, ha mán tizënëggy, akkor ëszël, oszt mán ebbe a korba ëvés után të nem mënël sëhova së! Mindën szintëd lëesik, ami mëg nem, az fëlmëgy. De sëmmi nem marad a helyin. Éppen ezé’ nyútóckodol kicsikét. Ú’llëhet kicsit mëg is humsz, rijadol fëlfele utána, mer’ két óra van. Akkor mëg kezdődik a sorozat. Minden része érdekës, mëg këll nézni. A múttkor elromlott a Mátra, mindën bajom vót, mer’ a Zelenákgyerëknek valami ösmerősse fogott hozzá szétszënnyi. Vót az ezër darabba a tisztaszobán, Uram irgalmazz, mikor mëgláttam! De oszt’ csak addig csinátta, hogy fél kettőre összerakta, fël is lëhetëtt ótani. Utánna ëgy hétig nem mertem elzárni, nëhogy mëgint mëgadja magát. Lëtt is ollyan villanyszámlám, csak pislogtam slendriánul a postán, mer’ tuttam, hogy mitűl van. A pofámrul majd lësült a bűr, amikor fizettem befele.

Na, oszt’ hogy sorojjam: a sorozatod eltart ötig. Utánna, ha van, lököl a jószágnak. Én is akkor ëtetëm a Fánglit: ëgy nap ëccër kap. Nincs kvatërkázás, porcijóba nem ösmerek tréfát. Tudja ezt a Fángli is, mëg is ëszik mindent, amit kap. Lassankint oszt’ ahogy ëgyre inkább sëtyítëdik, kezdhetël zárkódnyi befele. Kúcsot mindég a lajbidba tëgyed.

Este mëg mán micsinájjál a sëtyítbe magad? Hát fogod, magadra húzod a pëhëlydunnát, oszt’ jóéccakát, sëlácc, së hallasz sëmmitsë. Néha mán a hiradón mëgalszok. Kivéve, ha a macskák majúkolnak az ablak alatt. Valamelyik este mán – szégyën, nem szégyën – pongyollába mëntem ki a hátcsó udvarba, oszt’ mëgengettem a Fánglit, hátha elkapná mán valamelyik nyávogó dögöt, oszt’ végérvényëssen mëgpocsíkolná a szőrméjit. Hát hun érdekël engem, ha az ucca közepin majúkol? De hát az ablakom alatt? No hát azé’ mán mégiscsak, mindënnek van határa. Nem tudom oszt’ vígűl mit csinátt velök a Fángli, de morgott párat, oszt’ csënd lëtt fërtály óra alatt. Mënt is vissza a láncra a kutyabűr!

Szóval në higgyed, hogy nékëm ollyan ëccërű, mëg hogy mindënre van időm. Láthatod, hogy bë van osztva mindën napom. Hétvégin néha elgyön az onoka, mán amikor éppen nem a nagy létra suhanc sëmmirekellő cimborájival csavarog. Fëlhíttam a fijamat, hogy elmongyam a véleményëmet a tárgykörbe’, de nem kívánt velem kokëtáni, montam is neki: jóvan, akkor maj’ ha mëhhalok kigyöhecc a sírkövemhë engësztellődni. Mán akkor rakta vóna lëfele, hogy deanyuka így, mëg deanyuka úgy, de törtidő alatt bontottam a vonalat. 

Ëggy a lényeg, mint kiderűtt: në slendriánkoggyatok, időtöket jó beosztva haladjatok a mindënnapokba. Osztán letközelebb nekëm në ëggy év után gyere, mer’ úllëhet mëg së lëszëk mán. Látogassál, amég lehet. Csókol bennetëket,

Gizël

2014. június 1., vasárnap

Talán majd holnap

Egy szerelmes dallal indítjuk a júniust, melynek címe: Talán majd holnap. Ez a legújabb szerzeményem, fogadjátok sok szeretettel!


"Küldöm a szerelmeseknek és mindenkinek, aki szereti."