Oldalak

2008. március 23., vasárnap

Miért pont 9 perc a szundi?

Sok misztérium van a világban, hallottunk már sokat a vajas kenyerek és a macskák földet érési szokásairól, vagy éppen a hétvége és az eső viszonyáról, viszont van egy rejtély, amire mind a mai napig nem jöttem rá. Ez pedig az, hogy miért éppen 9 percig hallgat egy ébresztőóra, miután lenyomtuk rajta ébresztés után a szundi (snooze) gombot? Nem élhettem tovább a válasz nélkül, kutakodtam, és sok-sok idióta dolgot végigolvasva végülis a következő tűnik a legésszerűbb magyarázatnak.

A szundi funkció az 1950-es években jelent meg az akkor még javarészt mechanikus, fogaskerekes-számtárcsás kijelzővel rendelkező ébresztőóráknál. A szabványosítás után a szundiért felelős fogaskeréknek illeszkednie kellett a már meglévő, az idő kijelzésére szolgáló fogaskerék-rendszerbe, így a mérnökök választás elé kerültek: 10 percnél egy picivel hosszabb vagy egy picivel rövidebb időre kellett időzíteniük a következő ébresztést. (Azért pont 10 perc körüli értékről beszélünk, mert ennyi időbe került, amíg a percek második számjegyét mutató kerék teljesen körbefordult.)

Számtárcsákkal működő óra számlapja

Mivel kutatások bizonyították, hogy 10 perc elegendő idő ahhoz, hogy egy ember újra mély álomba merüljön, ezért az óragyártók a 9 perc mellett döntöttek, abban a hiszemben, hogy az időben felkelni nem tudók majd gyorsan és frissen kelnek ki az ágyból egy rövidebb szundizás után. (Úgy látszik, én minden alól kivétel vagyok.)

A szundi 9 percét az ilyen és ehhez hasonló számtárcsáknak
köszönhetjük.
Ma is találkozhatunk velük régebbi autók kilométer-
számlálójaként, esetleg víz-, villany- és gázórák számlapjain.

A mai digitális órákat már bármilyen szundi-időtartamra be lehetne állítani, a 9 perc azért maradt kvázi szabványos, mert a vásárlók többsége ezt várja el egy ébresztőórától.

Ha mi olyan fajtából volnánk, hogy végképp nem tudunk felkelni még szundi után sem, érdemes beszerezni egyet Clocky-ból, aki nem a polcon riaszt, hanem amikor eljő Az Idő, fogja magát, és monstrum kerekein a szoba véletlenszerű pontjára gurul, kényelmesen elhelyezkedik, majd ott kezd el bődület módon sivalkodni. Muszáj leszel felkelni, hogy belerúgj egyet. :-)

Clocky

---
Világosságot a WikiAnswers mutatott nekünk, képet meg a Bigyóblogról loptunk.

Nincsenek megjegyzések: